Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voilà, hier is de sleutel voor uw huis in Gent”

Oost-Europese krakers onderteken­en vaak al ‘contract’ in Slowakije

- BERT HEYVAERT

Wij mogen hier wonen. Wij hebben er zelfs voor betaald!” Dat zegt de Romafamili­e die in hartje Gent een huis kraakt, terwijl de eigenaars op reis zijn. Ze liegen niet. Het krakerscir­cuit wordt gestuurd door malafide tussenpers­onen, die munt slaan uit families zonder dak boven het hoofd. Ze verkopen huizen die niet eens van hen zijn.

Honderdvij­ftig euro. Zoveel betaalde de Romafamili­e aan een Slowaakse man voor het huis dat ze momenteel kraken in hartje Gent. Ze ontmoetten hem enkele weken geleden in het station – hun toenmalige slaapplaat­s – waar hij hen het huis aanbood. Hij wees de plek aan, hielp de deur forceren en incasseerd­e het geld.

De politie onderzoekt wie de man is. Maar het verhaal klinkt bekend in de oren in Gent. “Al jaren blijkt een soort van netwerk te bestaan”, zegt Jan Balliu, ex-coördinato­r voor Oost-Europese migratie. “Dat gaat zelfs tot in het Slowaakse Kosice, vanwaar veel Romafamili­es afkomstig zijn. Soms kopen ze daar een huis, onderteken­en ze een ‘contractje’ en krijgen ze een sleutel. In Gent blijkt die sleutel te passen. Alleen is de woning gekraakt.”

Kraken? Dat mag toch?

Sommige families beseffen zelfs niet dat ze kraken, zegt Martin Balogh van de Gentse vzw Opre Roma. “Stel, jij trekt naar Slowakije en je spreekt geen woord Slowaaks, maar je moet onderdak vinden voor je gezin. De officiële weg is ongelofeli­jk ingewikkel­d: huurwaarbo­rg, loonbrieve­n, allerlei soorten papieren. En dan komt er iemand naar jou, die je in je eigen taal zegt: ‘Kom, ik heb een huis voor jou’. Wat doe je dan?”

“Roma zijn op zich geen kra- kers”, zegt Balogh. “In Slowakije of Tsjechië doen ze dat nooit, omdat daar een wet is. Maar hier in Vlaanderen mag het, hebben ze geleerd. Ze worden er niet voor gestraft. Oké, ze kunnen het huis worden uitgezet. Dan zoeken ze gewoon iets anders voor de komende drie maanden. Sommige families trekken zo al jaren van pand naar pand.”

Vraag is: hoe vind je zulke panden? Het blijkt heel eenvoudig. Op het internet – op de website krakengent.squat.net – staat een hele kraakhandl­eiding, met handige tips: test de bel, kijk in de brievenbus, kijk of de tuin wordt onderhoude­n,... De panden hoeven zelfs geen maanden leeg te staan.

Even naar de Hubo

“Er werd eens een huis gekraakt middenin een renovatie”, zegt Jan Balliu. “De eigenaar was zijn tegels aan het leggen en ging even naar de Hubo. Toen hij terugkwam, zat er iemand anders in.”

Ook sociale woningen zijn populair. In 2013 werden die in Gent aan de lopende band gekraakt, ook al stonden ze nog maar net leeg. Het bleek het werk van een georganise­erde groep, die daklozen onderhield in een gekraakt kasteeltje en hen van daaruit naar woningen voerde. Alle daklozen wezen naar één man: ‘de peetvader’. Identiteit? Onbekend.

“In die tijd werden Romafamili­es geholpen door Belgische krakers”, zegt Rudy Coddens (sp.a), toenmalig voorzitter van WoninGent en straks kandidaat-burgemeest­er in Gent. “Het waren voorvechte­rs van het recht op wonen, die Roma hielpen aan onderdak. Vanuit sociale motivatie dus. Vandaag gebeurt dat minder, denk ik.” De rol van die ‘sociale’ krakers is nu overgenome­n door malafide personen, die er geld uitslaan.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Het pand dat gekraakt werd in Gent. De Romafamili­e beweert dat ze heeft betaald voor het huis.
FOTO FRED DEBROCK Het pand dat gekraakt werd in Gent. De Romafamili­e beweert dat ze heeft betaald voor het huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium