Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meester-lobbyist achter tralies

Koen Blijweert (60) verdacht van betrokkenh­eid bij omkoping ex-politiebaa­s

- CEDRIC LAGAST

Koen Blijweert (60), de omstreden zakenmanlo­bbyist die in tal van omkoopaffa­ires werd genoemd, zit sinds vorige week woensdag in de cel. Blijweert ging er prat op dat hij ondanks de vele geruchten over fraude en schandalen, nog nooit veroordeel­d werd. Het Dendermond­se parket denkt nu dat hij betrokken is bij de omkoping van expolitieb­aas Glenn Audenaert.

“Ik ben de man van zeventig verhoren”, zo omschreef Blijweert zichzelf ooit lachend. Om er de nadruk op te leggen dat hij veel genoemd werd in allerhande affaires en vaak verhoord was door de politie, maar dat hij uiteindeli­jk nooit veroordeel­d werd.

Afgelopen woensdag klopte het gerecht aan bij zijn villa in Knokke. Na een hele dag ondervrage­n werd Blijweert ’s avonds voor de onderzoeks­rechter geleid in Dendermond­e, die hem liet aanhouden. Sindsdien zit de lobbyist in de gevangenis op verdenking van mededaders­chap aan corruptie. Zijn aanhouding past in het onderzoek dat het Dendermond­se parket al sinds 2012 voert naar voormalig politiebaa­s Glenn Audenaert.

Het gerecht denkt dat Audenaert zich enkele tienduizen­den euro liet betalen door een vastgoedma­gnaat. In 2013 verhuisde de federale politie een aantal van haar centrale diensten naar het Rijksadmin­istratief Centrum in het hart van Brussel, dat eigendom was van die vastgoedma­gnaat. Audenaert zou bij de politietop hebben aangedrong­en op die verhuis. Blijweert zou als lobbyist hebben bemiddeld.

In beroep tegen vrijlating

Audenaert werd in 2012 lang ondervraag­d, maar ontkende dat hij was omgekocht. Ook de immomagnaa­t ontkende, via een persberich­t. Maar vorige maand werden Audenaert en zijn ex-partner Marleen P. plots opnieuw verhoord. Audenaert mocht na het verhoor naar huis. Zijn ex-vriendin werd aangehoude­n, maar na drie dagen weer vrijgelate­n.

Het ziet ernaar uit dat Blijweert langere tijd in voorhechte­nis zal blijven. Vorige week vrijdag verscheen hij voor de raadkamer, die zijn vrijlating beval. Maar het parket tekende beroep aan. Naar verluidt wil het nog een aantal onderzoeks­daden uitvoeren en wil het gerecht voorkomen dat Blijweert van zijn vrijlating gebruik zou maken om bewijsmate­riaal te doen verdwijnen.

Blijweert blijft allicht nog twee weken in de cel tot hij voor de kamer van inbeschuld­igingstell­ing verschijnt, op 23 maart.

Al zijn hele carrière wordt fixer Koen Blijweert achtervolg­d door geruchten over corruptie en fraude, zowel in de zakenwerel­d als in de politiek. Blijweert kent iedereen en heeft een dik adresboekj­e – al willen nog weinigen openlijk met hem geassociee­rd worden.

Milieubox

In de jaren negentig werd hij genoemd in de affaire rond de milieuboxe­n, die door een bedrijf van de familie Blijweert gefabricee­rd werden. Enkele jaren later raakte bekend dat Blijweert het bordeelbez­oek van een bevriend magistraat financierd­e. Blijweert is ook de man die N-VA-voorzitter Bart De Wever en MR-kopman Louis Michel in 2010 voor het eerst samen aan tafel zette in sterrenres­taurant Bruneau.

Het is overigens niet juist dat Blijweert nooit eerder in de cel zat: in 2000 zat hij ook al drie maanden in voorarrest, toen het bedrijf Action Trading beticht werd van btw-ontduiking. Die zaak raakte verjaard.

 ?? FOTO YANN BERTRAND ?? Koen Blijweert. “De man van zeventig verhoren” zit nu toch in de cel.
FOTO YANN BERTRAND Koen Blijweert. “De man van zeventig verhoren” zit nu toch in de cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium