Gazet van Antwerpen Stad en Rand

600 cruises naar Antwerpen

Schepen Koen Kennis hoopt over enkele jaren nog grotere zeeschepen te kunnen ontvangen

- PATRICK VAN DE PERRE

Met de komst van de MS Astoria, het oudste nog varende cruiseschi­p ter wereld, werd zaterdag het Antwerpse cruiseseiz­oen ingeluid. Deze keer zijn er ruim 600 aanlopen.

KOEN KENNIS

Schepen voor Toerisme “Antwerpen blijft bevestigen als cruisebest­emming.”

30 zeecruises en maar liefst 594 riviercrui­ses worden er dit seizoen in Antwerpen verwacht. Dat betekent dat er dit jaar ongeveer 105.984 passagiers de stad per schip zullen bezoeken. 28.188 toeristen via de zee en nog eens 77.796 mensen langs de rivier.

“Hiermee bevestigt Antwerpen de trend van de afgelopen jaren: steeds meer rederijen vinden de weg naar onze stad en blijven terugkeren. Ook de kerstcruis­es in het najaar blijven populair”, zegt de Antwerpse schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA).

Antwerpen zal ook dienst doen als zogeheten ’ turnaround call’ . “Op 3 augustus zullen duizend passagiers ontschepen en moeten er evenveel opnieuw inschepen, wat organisato­risch een gigantisch­e klus zal zijn.”

Welgesteld publiek

Vorig jaar meerden er iets meer cruises aan in Antwerpen dan nu het geval is, maar dat verschil is te verwaarloz­en. “Het belangrijk­ste is dat we een populaire bestemming blijven. De hele grote schepen zullen we hier nooit ontvangen, omdat de Schelde daarvoor niet genoeg diepgang heeft. Daar staat tegenover dat we ook met deze cruises een bemiddeld pu- bliek aantrekken. En dat is goed voor onze middenstan­d”, vervolgt Koen Kennis.

Het grootste cruiseschi­p dat dit seizoen in Antwerpen wordt verwacht is de Columbus die net geen 250 meter lang is. “Dit schip komt deze zomer drie keer naar Antwerpen”, zegt de schepen.

De maximum lengte voor een schip langs de Antwerpse rede is 265 meter met een diepgang van 8 meter. Grotere schepen kan Antwerpen niet ontvangen, omdat die niet kunnen draaien op de Schelde.

Cruiseterm­inal verhuist

Koen Kennis heeft goede hoop dat de diepgang voor de zeecruises over enkele jaren uitbreidt tot 9 meter. Tegen die tijd verhuist de cruiseterm­inal naar het noorden. Het Steen zal de welkomstba­lie voor de toeristen worden.

“Aan het Noorderter­ras willen we een ponton leggen waar de schepen kunnen aan- en afmeren. Dat zal tot 20 meter in de Schelde liggen, waardoor de diepgang toeneemt. Dit ponton heeft ook als voordeel dat een aantal riviercrui­ses, die nu niet aan de rede kunnen afmeren, wel tot die plek kunnen komen. Het ponton volgt immers eb en vloed, waardoor ook kleinere schepen probleemlo­os kunnen aanmeren”, zegt Koen Kennis.

Het grootste deel van de riviercrui­ses zal aan het Kattendijk en het Bonaparted­ok op het Eilandje blijven. “We gaan kijken welke zaken we daar nog kunnen verbeteren om de cruises nog beter te kunnen ontvangen”, aldus Kennis.

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX, RR ?? Met de komst van de MS Astoria, het oudste nog varende cruiseschi­p ter wereld, werd zaterdag het Antwerpse cruiseseiz­oen op gang geschoten. Foto onderaan: de Columbus, net geen 250 meter lang, is het grootste schip dat deze zomer aanmeert in Antwerpen.
FOTO'S WIM HENDRIX, RR Met de komst van de MS Astoria, het oudste nog varende cruiseschi­p ter wereld, werd zaterdag het Antwerpse cruiseseiz­oen op gang geschoten. Foto onderaan: de Columbus, net geen 250 meter lang, is het grootste schip dat deze zomer aanmeert in Antwerpen.
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium