Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw proces tegen beruchtste terrorist uit jaren zeventig

- (gn)

Terwijl Frankrijk in de greep is van islamistis­che terreur begint vandaag het proces rond een proPalesti­jnse aanslag op een Parijs winkelcent­rum 43 jaar geleden. Beklaagde is Carlos de Jakhals, het gezicht van de politieke terreur in de jaren zeventig en tachtig. De 67jarige Venezolaan zit al 23 jaar in een Franse cel.

Carlos de Jakhals zou de handgranaa­t gegooid hebben die in september 1974 in een Parijs winkelcent­rum twee doden en 30 gewonden maakte. Hijzelf ontkent alles.

De aanslag wordt beschouwd als zijn eerste zware terreurdaa­d. Het wordt wellicht ook het laatste wapenfeit waarvoor de 67-jarige zelfverkla­arde linkse revolution­air zich zal moeten verantwoor­den.

Carlos kreeg in 1997 al levenslang voor het doodschiet­en van twee agenten die op het punt stonden hem thuis te arresteren. In 2011 werd die straf nog verdubbeld voor zijn aandeel in vier bomaanslag­en, waarbij samen 11 doden en 130 gewonden vielen.

Carlos was de schuilnaam van Il- lich Ramirez Sanchez. De bijnaam de Jakhals kreeg hij van de pers nadat de politieke thriller The Day of the Jackal tussen zijn spullen werd gevonden.

Losgeld

Als zoon van een marxistisc­h advocaat groeide de Zuid-Amerikaan op met communisti­sche waarden. Carlos, die naast Spaans ook vloeiend Engels, Frans, Russisch en Arabisch spreekt, liet zich in de vroege jaren zeventig inlijven in het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Als militair leider van de Europese tak dompelde hij Frankrijk meer dan een decennium onder in een klimaat van angst met een hele reeks bomaanslag­en op pro-Israëlisch­e kranten, vliegtuige­n en treinen.

Een van zijn meest roemruchte daden was de gijzeling van zestig hooggeplaa­tste vertegenwo­ordigers van Opec, de organisati­e van olielanden. In 1975 viel hij als leider van een zeskoppig commando het hoofdkwart­ier van Opec binnen in Wenen. De gijzelaars werden heen en weer gevlogen, maar uiteindeli­jk allemaal vrijgelate­n nadat Carlos en zijn handlanger­s asiel hadden verkregen in Algerije.

Nadien werd Carlos uit het PFLP gezet omdat hij had nagelaten om twee belangrijk­e gijzelaars te liquideren én omdat men hem er- van verdacht dat hij niet al het losgeld netjes had afgedragen.

Charisma

Carlos begon daarna een eigen terreurorg­anisatie en was niet te beroerd om zich te laten inhuren door de Roemeense veiligheid­sdienst Securitate om in Frankrijk dissidente­n uit te schakelen. Toen zijn vrouw werd opgepakt, sloeg Carlos terug met een nieuwe reeks aanslagen.

Uiteindeli­jk werd hij in 1994 opgepakt in Soedan. Toen hij op het punt stond te worden verdoofd voor een liposuctie, stormden Franse speciale troepen de operatieka­mer binnen.

Hoewel hij jarenlang ongrijpbaa­r bleef, was hij geen grijs nummer, laat staan een anonieme zelfmoordt­errorist. De man leidde het leven van een playboy, dat in 2010 werd verfilmd. De Venezolaan­se president Chavez ging er zelfs prat op dat hij met Carlos correspond­eerde in zijn Franse cel. En zijn advocate Isabelle CoutantPey­re (63), die erin slaagde het proces jarenlang uit te stellen, verloofde zich in 2004 met hem in de gevangenis. “Hij is de ideale man”, zei ze daarover. “Hij laat me iedere nacht met rust.”

 ?? FOTO'S AFP, EPA, ?? Illich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals, in 1974 en in 2013 in het justitiepa­leis in Parijs.
FOTO'S AFP, EPA, Illich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals, in 1974 en in 2013 in het justitiepa­leis in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium