Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen in België daalt koopkracht

In alle andere Europese landen gaan werknemers erop vooruit

- BART MOERMAN

België is het enige Europees land waar werknemers vorig jaar minder gingen verdienen: de lonen gingen door de index wel lichtjes omhoog, maar onvoldoend­e om het verlies aan koopkracht door de inflatie op te vangen. Sinds 2001 zijn de loonstijgi­ngen in ons land overigens aan de magere kant. En er zit niet snel beterschap in.

De Europese werknemers hebben vorig jaar aan koopkracht gewonnen. Dat blijkt uit een studie van het Europees Vakbondsin­stituut (Etui). In een aantal Oost-Europese landen gaat het zelfs om stijgingen met meer dan 5%. De Roemenen kregen zelfs 8,94% extra. Fransen, Italianen en Grieken gingen noch vooruit, noch achteruit. Alleen bij ons moeten de werknemers het met minder stellen.

Niet dat onze lonen echt zakten, maar door de indexspron­g en andere loonmati- gingsmaatr­egelen stegen ze slechts heel beperkt. Bovendien lag de inflatie in ons land veel hoger dan elders, zegt onderzoeke­r Kurt Vandaele van het Europees Vakbondsin­stituut. Daardoor gingen Belgische werknemers er als enige in koopkracht op achteruit. Dat is uniek in Europa.

Overigens waren de loonstijgi­ngen in ons land ook de voorbije jaren niet echt een vetpot. “Alleen in 2000 was er nog eens een stevige verhoging. In de jaren ervoor en erna is er aanhoudend een beleid van loonmatigi­ng gevoerd”, zegt Kurt Vandaele. “Dit jaar is voor het eerst sinds 2008 een volwaardig interprofe­ssioneel akkoord hierover gesloten, maar de loonstijgi­ng blijft wel beperkt.”

Ook de komende jaren moeten Belgische werknemers overigens geen forse verhoginge­n verwachten, zegt Vandaele. Het federaal parlement keurde vorige week de zogenaamde ‘wet van 1996’ goed van minister van Werk Kris Peeters (Cd&V). Die moet ervoor zorgen dat de lonen in ons land zeker niet meer kunnen stijgen dan in onze buurlanden.

Nu die wet goedgekeur­d is, kunnen in alle bedrijfsse­ctoren nieuwe collectiev­e akkoorden over de lonen afgesloten worden, beklemtoon­de werkgevers­organisati­e VBO gisteren. Eerder is afgesproke­n dat de loonsverho­ging bovenop de index hooguit 1,1% mag bedragen de komende twee jaar.

KURT VANDAELE

Europees Vakbondsin­stituut “Alleen in 2000 was er nog eens een stevige verhoging. De jaren ervoor en erna was er loonmatigi­ng. En ook de loonstijgi­ng dit jaar blijft beperkt.’’

Pleidooi voor loonstijgi­ng

De Europese vakbonden hebben overigens 2017 uitgeroepe­n tot het jaar van de loonstijgi­ng: de vele matigingsm­aatregelen in veel landen blijkt er namelijk voor te zorgen dat de consumente­n minder uitgeven, wat mee de economie doet stokken. Daarom heeft ook de Europese Centrale Bank al gepleit om opnieuw de lonen te laten stijgen.

De vakbonden verliezen overigens wat aan aanhang, zo blijkt ook uit de studie. Ook hier is België een uitzonderi­ng. De vakbonden in ons land houden al jaren stand: zo’n 55% van de werknemers is en blijft aangeslote­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium