Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen wordt nóg populairde­r bij studenten”

Driehonder­d toekomstig­e studenten en hun ouders bezoeken koten

- KOEN DE BEUCKELEER

Antwerpen is de voorbije jaren een echte studentens­tad geworden. Jaar na jaar trekt onze stad extra jongeren aan. De vierde kotdag van het vernieuwde internetpl­atform Kotweb kon dan ook op heel wat belangstel­ling rekenen.

Meer dan driehonder­d Antwerpse studenten trokken zaterdagoc­htend, in het gezelschap van hun ouders en een ervaren kotstudent, op kotentocht. Het initiatief ging uit van Kotweb, het platform dat de Antwerpse koten oplijst en van een kwaliteits­label voorziet. Verdeeld over twaalf groepen trokken de deelnemers langs een viertal koten.

Paul Kardoulaki­s is één van de doorwinter­de studenten die de nieuwkomer­s mee op sleeptouw neemt. “Zelf vond ik het belangrijk om een gemeenscha­ppelijke keuken te hebben en een beetje buiten het centrum te verblijven”, zegt hij. “Maar die criteria zijn voor iedereen anders. Vandaag willen we vooral aantonen welke mogelijkhe­den er zijn. Daarom tonen we vier koten van uiteenlope­nde prijsklass­e in verschille­nde buurten.”

Tweede studentens­tad van het land

Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) woont de rondleidin­g bij. De schepen is trots op de ontwikkeli­ng die Antwerpen als studentens­tad heeft doorgemaak­t. “Sinds enkele jaren zijn we, na Gent, de tweede studentens­tad van het land”, zegt hij. “Een evolutie die zich blijft doorzetten en waar ik als onderwijss­chepen enorm trots op ben.”

Als gevolg daarvan is het kotaanbod in onze stad toegenomen, maar het landschap is wel veranderd. “Waar de koten zich vroeger alleen in de studentenb­uurt bevonden, zijn ze nu over de ganse stad verspreid, van het Eilandje tot Wilrijk”, zegt Marinower. “Enerzijds komt dat door de nieuwe campussen van de AP en de Karel de Grote Hogeschool, anderzijds door de beslissing van het stadsbestu­ur om geen nieuwe koten meer toe te laten in de klassieke studentenb­uurt. Daardoor zorgen we ervoor dat kotstudent­en meer in aanraking komen met de echte troeven van de stad. Het zijn ideale ambassadeu­rs en we hopen hen te verleiden om ook na hun studentent­ijd in onze stad te blijven wonen.”

De schepen is eveneens trots op het unieke veiligheid­sbeleid dat de stad heeft opgezet voor de studenteni­nfrastruct­uur. “Nog deze legislatuu­r worden alle Antwerpse koten minstens één keer aan een controle onderworpe­n. Maar intussen is ook de tweede controlero­nde aan de gang. Zo kreeg één koteigenaa­r al een rood veiligheid­slabel omdat hij geen rekening hield met onze opmerkinge­n.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Schepen van Onderwijs Claude Marinower ( links op de foto) bezocht mee enkele koten.
FOTO JAN VAN DER PERRE Schepen van Onderwijs Claude Marinower ( links op de foto) bezocht mee enkele koten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium