Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders dokteren zelf systeem uit voor inschrijvi­ng

Geen incidenten bij inschrijvi­ng van leerlingen zaterdag

- SYLVIA MARIËN

Middelbare scholen met naam en faam en een goeie ligging hebben zaterdag tientallen tieners moeten ontgoochel­en wegens plaatsgebr­ek. Toch verliepen de inschrijvi­ngen rustig, dankzij het ‘eerlijkhei­dssysteem’ dat ouders hadden opgezet.

Hij heeft nummer 110 in zijn hand terwijl hij weet dat er maar 105 plaatsen zijn, en toch wordt de naam van Werner Van Riels zoon plots afgeroepen, als allerlaats­te die zich kan inschrijve­n voor het eerste middelbaar van het Xaveriusco­llege in Borgerhout, voor volgend schooljaar. “Er zijn dus een paar mensen afgehaakt - wat een geluk”, steekt Van Riel de armen omhoog na een uitputtend­e week.

Werner Van Riel uit Borsbeek kreeg afgelopen woensdag “via de tamtam” te horen dat het ‘kamperen’ was begonnen. “Het begon met zeventien mensen en in no

time waren het er zeventig”, zegt hij. “Gelukkig heb ik een job waarin ik flexibel kan zijn, dus ben ik mee in het systeem van enkele ouders gestapt.”

Die ouders - met zelf twee kinderen in het zesde leerjaar van het Xaveriusco­llege - hadden een systeem uitgedokte­rd en begin vorige week postgevat aan de school. Wie zijn of haar kind wilde inschrijve­n, kreeg een nummer en een soort contractje: één kind per volwassene en afroepmome­nten om 6, 10, 14, 18 en 22u. Zo moest niemand blijven overnachte­n maar overdag wel om de vier uur zijn ‘engagement’ aantonen. “Er waren ouders die spontaan meehielpen, die vrijwillig ’s nachts bleven voor permanenti­e”, zegt een van de moeders. “Er is absoluut geen gedoe geweest, dit was de eerlijkste manier waarop het kon. Helaas, want er vallen nog altijd kinderen uit de boot. Voor hen is dat erg jammer.”

Deurwaarde­r

“Weet je, ik heb destijds moeten zwoegen voor een plekje in de kinderopva­ng, ik heb gekampeerd aan de kleutersch­ool, ik heb de stress meegemaakt bij de start van het online aanmeldsys­teem - op een bepaalde dag op een bepaald uur was dat, en ik bevind mij in deze situatie nu. Ik word dus al quasi sinds de geboorte van mijn kind met capaciteit­sproblemen geconfront­eerd, en toch ziet de overheid ze niet op tijd aankomen... Maar goed, dan moeten we dus zelf iets doen.” Een deurwaarde­r werd zelfs opgetromme­ld om de vaststelli­ngen te doen.

De moeder kreeg zaterdag tal van bedankjes van ouders. “Maar

ALEX PEETERS

algemeen directeur Xaveriusco­llege ‘‘Onze school uitbreiden of de klassen groter maken zijn geen optie.’’

feit blijft dat mensen die zich kunnen organisere­n op zo’n moment, voordeel hebben.”

Zwart gat

In totaal vielen zaterdag 55 kinderen uit de boot, zegt Alex Peeters, algemeen directeur van het Xaveriusco­llege. “De ervaring leert dat de komende tijd nog wel een en ander zal verschuive­n - kinderen die uiteindeli­jk toch een andere school kiezen, maar veel zal dat niet zijn.”

“Onze school uitbreiden en onze klassen groter maken zijn geen opties, dus wat we doen om leerlingen te helpen die bij ons geen plek hebben, is hen in contact brengen met het Onze-LieveVrouw­ecollege of De Dames, waarmee we samenwerke­n en die niet te weinig plek hebben.”

“Maar natuurlijk, dat zijn scholen in hartje stad. Niet iedereen is daarvoor te vinden. Onze ligging is ook interessan­t voor mensen van buiten Antwerpen. Plus, we hebben een zekere naam en faam, we bieden zowat alle ASO-richtingen. Ouders maken toch nog graag een bewuste keuze.”

Ook onder meer aan het H. Pius X-instituut op het Kiel en het Koninklijk Atheneum Berchem ging aan de effectieve inschrijvi­ng een dagenlang systeem vooraf. “Hier zonder deurwaarde­r”, zegt een moeder die haar zoon kon inschrijve­n in het atheneum. “Niemand deed moeilijk, het werd zelfs heel gezellig. ‘We gaan nog in een zwart gat vallen’, zeiden we zaterdagna­middag tegen mekaar (lacht). Maar ik heb wel een hele lange nacht nodig gehad om te recuperere­n.”

Deze maand bespreekt het Lokaal Overlegpla­tform (LOP) de finesses rond een centraal aanmeldreg­ister. Niet alle scholen zijn daar voorstande­r van.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Vooral voor de mensen met een nummer dicht bij de limiet was het zaterdag spannend.
FOTO KOEN FASSEUR Vooral voor de mensen met een nummer dicht bij de limiet was het zaterdag spannend.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Kinderen die konden worden ingeschrev­en, werden om beurten afgeroepen  de basis daarvoor was het systeem dat de ouders zelf uitgewerkt hadden.
FOTO KOEN FASSEUR Kinderen die konden worden ingeschrev­en, werden om beurten afgeroepen de basis daarvoor was het systeem dat de ouders zelf uitgewerkt hadden.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Werner Van Riel is blij: hij is de laatste die zijn zoon kon inschrijve­n.
FOTO KOEN FASSEUR Werner Van Riel is blij: hij is de laatste die zijn zoon kon inschrijve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium