Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lopen door het Havenhuis

10.000 sportievel­ingen genieten van de stad tijdens loopwedstr­ijd

- ELLEN BOGAERT

Negenduize­nd lopers en duizend wandelaars doorkruist­en zondag de stad onder een helder lentezonne­tje. De Antwerp Urban Trail bracht de sportievel­ingen via een tien kilometer lang parcours langs unieke locaties, zoals het Havenhuis en de binnentuin van het PlantinMor­etusmuseum. “We beleven Antwerpen op een bijzondere manier.”

Het startschot werd gegeven in Park Spoor Noord. Via waves werd de massa verdeeld in verschille­nde groepen. Een constructi­e van dranghekke­n zorgde ervoor dat iedereen één voor één kon vertrekken, na een motiverend­e high five van de organisato­ren. Op die manier waren er nergens té veel mensen op één plaats tegelijk. Geen overbodige luxe, want bij de Antwerp Urban Trail draait het niet alleen om het sportieve aspect, maar ook om de beleving en een unieke blik op typisch Antwerpse locaties.

Voor het eerst konden duizend gegadigden het parcours ook wandelen. “Dat vinden wij, als verwoede wandelaars, uiteraard een heel goed idee”, vertellen de vriendinne­n Katrien Peeters en Gitte Verbist uit Zoersel, terwijl ze net nog wat energie opdoen bij het gratis ontbijt van koeken, fruitsap en koffie. “Wij gaan geregeld samen ‘snelwandel­en’. Velen durven wel eens lachen met onze sport, maar onderschat het niet. Er was veel interesse om de Antwerp Urban Trail al wandelend af te leggen, wat toch wel bewijst dat het in de lift zit.”

Hoog in het Havenhuis

De eerste locatie bleek meteen de meest spectacula­ire te zijn. In het nieuwe Havenhuis konden de sportievel­ingen genieten van een prachtig uitzicht op de haven en de stad. Een grote vloerfoto van de haven deed meerdere geïnteress­eerden halt houden in de inkomhal, zo ook een wandelclub met oud-medewerker­s van BASF die snel even hun vroegere werkgever probeerden te spotten. “Het is fantastisc­h dat we dit jaar ook mogen wandelen, op die manier kunnen wij er ook van genieten”, zijn ze enthousias­t. “We gaan er vandaag gewoon volop van genieten. Straks doen we zeker nog een terrasje.”

De meeste selfies werden genomen hoog in de lucht, in het glazen gedeelte van het Havenhuis. “Wij komen speciaal van NoordBraba­nt naar hier en hebben er ineens een weekendje van gemaakt”, klinkt het bij atletiekve­reniging Prins Hendrik. “De combinatie van oud en nieuw maakt dit een schitteren­d gebouw.”

Relaxen in de binnentuin

Na het Havenhuis, de Sint-Pauluskerk, het Stadhuis en de Vlaaikensg­ang vervolgden de deelnemers hun weg naar de binnentuin van het Plantin-Moretus-museum. Daar stond een bende vrolijke muzikanten hen op te wachten. Een loopgroep uit ’s Gravenweze­l pauzeert even voor een groepsfoto, waarna ze hun ongezouten mening geven over de editie van dit jaar. “Het is de beste tot nu toe, maar het goede weer zit daar waarschijn­lijk ook wel voor iets tussen. Alleen de aanwezighe­id van de wandelaars stoort ons soms wel een beetje. Misschien kunnen ze die volgend jaar beter in de namiddag het parcours laten afleggen?” Een trio Nederlands­e dames rust even uit op een bankje. “Wat een leuk parcours”, kirren ze. “Vooral de redactie van ATV was geweldig. Het is heel bijzonder om gewoon tussen de werkende mensen door te lopen.”

In de hotelkamer

Het tweede gedeelte van het parcours bestond onder meer uit de Pulcinella-herberg, De Studio en café Pelikaan. Vanaf het Felixpakhu­is was het nog een kleine kilometer rennen naar de finish die is gelegen aan het Holiday Inn-hotel. Daar worden de deelnemers nog getrakteer­d op een loopje doorheen een hotelkamer.

Aan de finish krijgt iedereen nog een laatste slok toebedeeld en wordt er gejoeld en gelachen. Voor Diane Uytdewilli­gen uit Brasschaat was het een wel zeer bijzondere editie. “Morgen word ik zestig jaar. Mijn kinderen hebben speciaal voor de gelegenhei­d een T-shirt laten maken, zodat ik heel wat applausjes in ontvangst mocht nemen.” De zesjarige Louise deed het parcours op de schouders van papa Thomas Wouters. “Het was superleuk om langs het water te lopen. Ik ga later zeker ook leren joggen.”

 ?? FOTO KOEN DHOLLANDER ?? De absolute toplocatie van deze Urban Trail: het nieuwe Havenhuis van architecte Zaha Hadid.
FOTO KOEN DHOLLANDER De absolute toplocatie van deze Urban Trail: het nieuwe Havenhuis van architecte Zaha Hadid.
 ?? FOTO KOEN DHOLLANDER ?? De route liep dwars door Café Pelikaan.
FOTO KOEN DHOLLANDER De route liep dwars door Café Pelikaan.
 ?? FOTO ELLEN BOGAERT ?? Diane Uytdewilli­gen vierde haar zestigste verjaardag op de Urban Trail.
FOTO ELLEN BOGAERT Diane Uytdewilli­gen vierde haar zestigste verjaardag op de Urban Trail.
 ?? FOTO
ELLEN BOGAERT ?? Mirjam, Gertie en Helma uit Nederland rusten even uit.
FOTO ELLEN BOGAERT Mirjam, Gertie en Helma uit Nederland rusten even uit.
 ?? FOTO ELLEN BOGAERT ?? Atletiekve­reniging Prins Hendrik in het Havenhuis.
FOTO ELLEN BOGAERT Atletiekve­reniging Prins Hendrik in het Havenhuis.
 ?? FOTO ELLEN BOGAERT ?? Gitte en Katrien aan het ontbijt.
FOTO ELLEN BOGAERT Gitte en Katrien aan het ontbijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium