Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan geen meeloper zijn in eerste”

Great Old keert na dertien jaar in de w oestijn terug op hoogste niveau

- GERT GYSEN

Om het met de woorden van een van de bekendste fans - Erik Van Looy - te zeggen: ‘t is gebeurd. Na dertien jaar wachten speelt Antwerp straks weer in eerste klasse. Ook in de terugwedst­rijd van de finale om promotie was het een maatje te sterk voor Roeselare. “Nu kunnen we eindelijk beginnen te werken aan wat deze club, deze supporters en deze stad verdienen.”

De exodus is het verhaal uit de Hebreeuwse Bijbel over het vertrek van de Israëliete­n uit het oude Egypte. Het volk moest bij de tiende plaag van Egypte klaar staan om het land uit te trekken onder leiding van Mozes.

Afgelopen weekend is de Antwerpse variant van dit bijbelverh­aal geschreven. Met Wim De Decker in de rol van Mozes die zijn volk weer thuis brengt en de periode onder John Bico als tiende plaag die het sein gaf om te vertrekken. Alleen had niemand dat bij Antwerp op dat moment door. Iedereen stapte wel mee met Wim De Decker, maar niemand koesterde aanvankeli­jk veel hoop op de bevrijding. Pas toen De Decker na enkele weken wel degelijk een goede gids bleek te zijn, is het geloof gegroeid en de tred versneld. Met op 11 maart 2017 de historisch­e promotie en gigantisch­e vreugde-uitbarstin­g tot gevolg.

Dertien jaar tweede klasse, het was een tocht door de woestijn. Met ‘de plagen van de Bosuil’ als Antwerpse variant op de plagen van Egypte. De doortocht van John Bico was de tiende plaag, maar ook daarvoor werd Royal Antwerp Football Club danig op de proef gesteld. Leest u even mee: tot drie keer toe stond de club op de rand van het faillissem­ent, door supporters­geweld moest het een wedstrijd achter gesloten deuren spelen, er was de doortocht van dubieuze figuren zoals veroordeel­de vrouwenhan­delaar Filip-Antoine De Graeve en het onbestaand­e Qatarese investerin­gsfonds rond ex-voetballer Nacer Abdellah, een tribune die op bevel van de brandweer bijna een heel seizoen gesloten moest blijven, een transferve­rbod of vijf,... We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar dan riskeren we uit te komen op meer dan tien plagen en is heel de opbouw van dit stuk verknald.

We willen alleen maar duidelijk maken: dat Antwerp weer in eerste klasse staat, is een half mirakel. Zeker als je ziet hoe ook dit seizoen is verlopen. Met sportief een slecht begin onder Fred Vanderbies­t, gevolgd door een periode met John Bico als sportieve baas waardoor de fans zich tegen de club keerden. In november gaf niemand nog een cent om de promotieka­nsen van Antwerp, maar toch is Wim De Decker - trainer nummer drie van dit seizoen en nummer vijftien in de hele periode tweede klasse - erin geslaagd zijn volk thuis te brengen.

Antwerp zou Antwerp niet zijn als het niet met brandende ambitie naar de Jupiler Pro League trekt. “We gaan

CEO Patrick Decuyper ‘‘Nu zijn we vertrokken voor een mooi verhaal. Maar nu begint het werk pas.’’

geen meeloper zijn”, verzekert CEO Patrick Decuyper de fans. “Maar we gaan stap voor stap. Ik ga hier vandaag niet vertellen dat we Play-off 1 zullen spelen. Maar we gaan wel bouwen aan een deftige ploeg. Antwerp gaat niet naar eerste om er weer uit te vallen, hé. Neen, nu zijn we vertrokken voor een mooi verhaal. Maar nu begint het werk pas. We hebben twee jaar geleden deze club overgenome­n met een duidelijk stappenpla­n. Eerst gezond worden en enkele juridische knopen ontwarren. Nu was het belangrijk om een sportieve stap vooruit te zetten. Nu kunnen we eindelijk beginnen te werken aan wat deze club, deze supporters en deze stad verdienen. We zijn er klaar voor.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? De gelukkige spelers dragen CEO Patrick Decuyper op handen. De 46jarige Ronsenaar is zelf door het dolle heen.
FOTO TOM GOYVAERTS De gelukkige spelers dragen CEO Patrick Decuyper op handen. De 46jarige Ronsenaar is zelf door het dolle heen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium