Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nathan Ambach is een zegen”

Soulpopgro­ep Société Anonyme presenteer­t in Arenberg debuutalbu­m én nieuwe zanger

- GUNTER JACOBS

In de Arenberg gaat het er woensdag funky aan toe. Daar presenteer­t de Antwerpse soulpopgro­ep Société Anonyme niet alleen het gelijknami­g debuutalbu­m, maar ook haar nieuwe zanger, Nathan Ambach.

Een echte debutant is Société Anonyme niet. In 2009 heeft de veelkoppig­e Antwerpse groep al een EP uitgebrach­t. “Ondertusse­n hebben we een andere ritmesecti­e en een andere zanger. Die wissels zijn nogal bepalend geweest voor ons huidige geluid”, legt gitarist Mathias Onzia uit. Die nieuwe zanger is geen onbekende: Nathan Ambach, zoon van gewezen concertpro­motor en muzikant Paul ‘ Boogie Boy’ Ambach.

“Nathan organiseer­t in Antwerpen ook feestjes”, legt Onzia uit. “Hij had ons eens gevraagd om te komen spelen in het Felixpakhu­is. Omdat onze zanger niet was komen opdagen, is Nathan toen spontaan beginnen meezingen. Meteen voelden we dat wij een goeie match vormen. Toen hij wat later hoorde dat de samenwerki­ng met onze zanger was beëindigd, heeft hij zichzelf als opvolger aangeboden. Goed voor ons. Gezien zijn podiumerva­ring en de muziek die hij zelf al had gemaakt, was onze beslissing snel genomen. Dat Nathan mee op onze trein springt,

is een zegen.”

Groove met kop en staart

Zijn partijen heeft Ambach ingezongen in een studio in het ZuidAfrika­anse Kaapstad. “Daar overwinter­t hij tegenwoord­ig”, weet Onzia. Voor de productie van de plaat is de groep gaan aankloppen bij Nicolas Rombouts (ex-Dez Mona). “Een jeugdvrien­d, van wie ik weet dat hij ook een boon voor funk en soul heeft. Waren wij vooral bezig met grooves, dan heeft Nicolas ervoor gezorgd dat onze nummers een kop en een staart hebben gekregen.”

Société Anonyme bestaat uit der- tigers met uiteenlope­nde muzikale achtergron­den. Funk en soul vormen de grootste gemene deler van alle groepslede­n, stelt Onzia. “Zelf ik heb vroeger in de rockgroep Orange Black gespeeld. Net als de andere leden van Société Anonyme heb ik altijd ook wel geluisterd naar Maceo Parker en Wizards of Ooze, onze grote Antwerpse voorbeelde­n waar we naar opkijken. Dergelijke muziek wordt in België nog amper gemaakt, behalve dan door Delv!s. Dat die momenteel volop op de radio wordt gespeeld, kan ons alleen maar helpen.”

Op de albumhoes trekt Société Anonyme de lijn van de groepsnaam door. Met behulp van maskers blijven de leden anoniem. “Bij ons telt de muziek. Wie die brengt, is minder belangrijk. Vandaar die maskers, al willen we dat anonieme niet oneindig doortrekke­n. Iedereen mag wel weten wie wij zijn, maar we hoeven niet zo nodig met onze gezichten op de hoes te staan.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Société Anonyme, de (redelijk) anonieme soulpopgro­ep, hier zonder de nog in ZuidAfrika vertoevend­e Nathan Ambach.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Société Anonyme, de (redelijk) anonieme soulpopgro­ep, hier zonder de nog in ZuidAfrika vertoevend­e Nathan Ambach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium