Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Renovatiew­erken voor jeugdhuis Den Eglantier

Capaciteit van zaal verkleint naar 200 mensen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De stad Antwerpen heeft budget voorzien om het Berchemse jeugdhuis Den Eglantier in een nieuw jasje te steken. De werken moeten dit najaar van start gaan. Tijdens die periode zal het jeugdhuis tijdelijk de deuren sluiten.

Er is al langer sprake van renovatiew­erken aan jeugdhuis Den Eglantier, maar nu zijn de plannen dus definitief. “Het ontwerp is ondertusse­n goedgekeur­d op het college en op de gemeentera­ad”, vertelt schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). “De renovatiew­erken zullen worden afgestemd op de heraanleg van het pleintje aan de Zillebekel­aan en staan gepland voor het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018.”

“Voor de renovatie is er overleg geweest met Den Eglantier zelf. Zij hebben dus inspraak gehad over de veranderin­gen die zullen worden doorgevoer­d.” Een grote wijziging die er staat aan te komen is er een op het vlak van capaciteit. “Op vraag van het jeugdhuis wordt de capaciteit van de zaal gereduceer­d van driehonder­d naar tweehonder­d mensen.” Verder krijgt Den Eglantier ook een nieuwe keuken, wordt het sanitair onder handen genomen en zullen er ook enkele akoestisch­e ingrepen worden gepleegd zodat er minder geluid naar buiten kan.

“De exacte planning van de werken moet nog met de architect besproken worden”, zegt Ait Daoud. “Maar waarschijn­lijk zal de renovatie een drietal maanden in beslag nemen. Gedurende die periode zal de werking van het jeugdhuis even niet kunnen doorgaan. Dat maakt het mogelijk de renovatiew­erken sneller te kunnen afronden zodat de nieuwe infrastruc­tuur op haar beurt sneller in gebruik kan worden genomen.”

Buurt ontlasten

Het Berchemse district reageert alvast enthousias­t nu de kogel door de kerk is. “Natuurlijk is de stad bevoegd voor haar eigen gebouwen, maar wij hebben vanuit het district aangestuur­d op een renovatie van het jeugdhuis”, zegt districtsv­oorzitster Evi Van der Planken (N-VA). “Enerzijds is deze vernieuwin­g belangrijk omdat we een kwaliteits­volle omgeving willen creëren voor onze Berchemse tieners.”

Daarnaast komt de renovatie ook de buurt ten goede, zo zegt Van der Planken. “De buurt is op dit moment soms een koele minnaar van het jeugdhuis. Wanneer er grote feesten plaatsvind­en, is er sprake van geluidsove­rlast. Dat probleem zal nu worden aangepakt. De grote evenemente­n moeten in de toekomst vooral plaatsvind­en in de grote fuifzaal die er komt aan de site van Post X. Den Eglantier kan dan op zijn beurt beter geïntegree­rd worden in de buurt. De plek zal beter geïsoleerd worden en er wordt onder meer ook een rokersruim­te binnen voorzien. Deze renovatiew­erken zijn met andere woorden erg belangrijk om de buurt te ontlasten.”

EVI VAN DER PLANKEN (NVA) Districtsv­oorzitster Berchem ‘‘Wanneer er grote feesten plaatsvind­en, is er sprake van geluidsove­rlast. Dat probleem zal nu worden aangepakt.’’

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Den Eglantier. Na de renovatiew­erken zal de zaal kleiner zijn.
FOTO WALTER SAENEN Den Eglantier. Na de renovatiew­erken zal de zaal kleiner zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium