Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zieke kinderen spelen met licht

Expo is nog tot 19 maart te bezoeken

- KATRIJN SERNEELS

Katten, trampoline­s… De foto’s van de expo ‘Spelen met licht’, gemaakt door chronisch zieke kinderen van 8 tot 12, zien er allesbehal­ve somber uit. “Misschien zijn wij meer bezig met hun ziekte dan de kinderen zelf: zij willen zich amuseren”, zegt Mariella, mama van nierpatiën­t Sjors (11).

Een luipaard achtervolg­t een zebra door het gras, terwijl een panda wat grashalmen aan het verorberen is. Cleo (10) lag met haar buik - en camera- in het gras om spannende miniatuurt­afereeltje­s vast te leggen. “Vroeger nam ik gewoon foto’s als ik rechtstond”, vertelt Cleo, die diabetes heeft. “Maar fotograaf Nicolas heeft ons uitgelegd dat je veel leukere perspectie­ven krijgt in je foto’s als je bijvoorbee­ld gaat liggen.”

Fotograaf Nicolas Sonnet (28) is de drijvende kracht achter de foto-expo Spelen met licht. “Toen ik op mijn elfde een camera kreeg, hielp mij dat om de wereld te ontdekken. Ik wilde kinderen wiens wereld door hun ziekte misschien wat kleiner is geworden, leren kennismake­n met hoe je met licht kan spelen in foto’s.”

Het idee van Nicolas klonk als muziek in de oren van pediater Marc Wojciechow­ski (65), nu diensthoof­d kindergene­eskunde op rust bij het UZA. “Nicolas was bevriend met een jongere collega van me, zo heb ik hem leren kennen. Ik wilde graag onze kleine patiënten de kans geven om met een camera aan de slag te gaan en daar hun werk te tonen in het fotomuseum. Voor kankerpati­ënten is dit te zwaar, maar het leek me ideaal voor onze patiënten met chronische ziekten, zoals nieraandoe­ningen, mucoviscid­ose of diabetes. Ik was benieuwd naar hoe de leefwereld van onze patienten eruitziet. Ik had veel somberdere foto’s verwacht. Ik ben blij te zien dat ze ondanks hun ziekte zo’n vrolijke blik op de wereld hebben.”

Camera gekocht

Fiebe (13) had nog nooit met een echte camera gewerkt voor fotograaf Nicolas haar de workshop Spelen met Licht gaf. “Nicolas legde ons uit dat een portret van iemand mooier is als je die niet gewoon midden in de foto zet, maar aan de zijkant. We mochten een maand lang foto’s nemen met een echte camera van Nikon. Maar daarna heb ik aan mijn ouders gevraagd om ook een camera voor mij te kopen.”

Tussen Fiebe en de camera was het liefde op het eerste zicht: dat uit zich in haar prachtige zwartwitfo­to’s. “Van mijn kat Titus, van mensen die ik ken… Ik teken veel en doe kunsthuman­iora, al wou ik eerst arts of dierenarts worden. Maar door mijn mucoviscid­ose mag dat niet: te gevaarlijk want dan kom ik te veel in contact met ziekteverw­ekkende bacteriën. Ik ga ook minder lang leven, dus daar moet ik ook rekening mee houden bij mijn keuze voor een beroep of bepaalde studies. Ik heb nu besloten dat ik fotografe wil worden. Natuurfoto­grafe misschien. Bomen, dieren: dat fotografee­r ik graag.”

Spelen met licht is nog tot 19 maart in het Fotomuseum te zien.

 ??  ?? Een werk van Cleo. “Nicolas heeft ons uitgelegd dat je veel leukere beelden krijgt als je bijvoorbee­ld gaat liggen.”
Een werk van Cleo. “Nicolas heeft ons uitgelegd dat je veel leukere beelden krijgt als je bijvoorbee­ld gaat liggen.”
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Fiebe (13) toont haar werk.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Fiebe (13) toont haar werk.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Cleo (10).
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Cleo (10).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium