Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie houdt Q uintana van Girowinst?

Colombiaan imponeert bergop

- BRAM VANDECAPEL­LE JANPIETER DE VLIEGER

Zaterdag had hij genoeg aan twee speldenpri­kken om iedereen overboord te kieperen op de Terminillo. Zondag demonstree­rde Nairo Quintana opnieuw dat hij in 2017 bergop een klasse apart is. Dumoulin, Mollema, Thomas, Pinot en zeker thuisrijde­rs Nibali en Aru hebben acht weken voor de Girostart in Sardinië nog stapels huiswerk voor de boeg.

Accumoli, Grisciano en Vezzano waren gisteren hét gesprekson­derwerp in de Tirreno. De na de aardbeving in augustus verwoeste dorpjes rond Amatrice lagen op het parcours van de vijfde etappe. De halve ruïnes schudden alle renners en journalist­en wakker. Op sportief vlak was het dan weer vechten om niet in te dommelen onder een alweer stralende lentezon. Met de Terminillo (16km aan 7,3% gemiddeld) op zaterdag en de zeven steile hellingen op zondag had organisato­r RCS naar goeder trouw nochtans voor een spektakelr­ijk parcours gekozen. Maar Nairo Quintana bedierf hun pret. Nadat hij ook al in de Ronde van Valencia bergop met zowel de verzamelen­de tegenstand als de pedalen had gespeeld, deed de 27-jarige Colombiaan dat in Lazio en de Marche opnieuw.

Met nog een sprintetap­pe en een tijdrit van tien kilometer voor de boeg kan de eindzege hem niet meer ontsnappen. Eerste achtervolg­er Pinot volgt op 50 seconden. De Fransman is dan wel een iets betere tijdrijder, zelfs met een platte band heeft Quintana nog voldoende marge om voor de tweede keer in drie jaar de drietand van Neptunus te winnen. En zeggen dat hij bij zijn versnellin­gen niet eens wilde wegrijden. “Ik wilde vooral de groep uitdunnen. Het was een kleine aanval, maar eigenlijk meer een selectie.”

Nu is de kopman van Movistar al jaren een goede klimmer, maar meestal pas vanaf april. In Valencia won hij al in begin februari. Een dikke maand later is zijn overmacht nog groter. Zelf verwijst hij naar het feit dat hij op zijn 27ste rijper is als reden voor zijn prima opening in 2017. Dat hij in de voor- bereiding dit keer sneller Colombia voor Europa verliet - op vraag van de ploeg na zijn minder Tour - heeft daar allicht ook veel te maken. Dinsdagavo­nd zal hij al aan 19 koersdagen zitten. Een aantal dat hij midden maart nooit eerder bereikte: acht in 2016, vijftien in 2015, zeventien in 2014, dertien in 2013 en negen in 2012.

De Tirreno-Adriatico is een mooie wedstrijd. Maar het blijft - meer nog dan Parijs-Nice - een voorbereid­ingskoers. Voor de klassieke renners ideaal om wedstrijdk­ilometers te malen, voor de klassement­srenners de officieuze start van hun voorbereid­ing op de Giro.

“Ik ben heel fier dat ik in de honderdste Giro van de partij ben. In juli rijd ik ook de Tour, maar dat zal mij niet beletten om in mei voluit te gaan”, zegt Quintana. Voorlopig lijkt het erop dat hij ook binnen acht weken op reserve zal kunnen rijden. Thuisrijde­rs Nibali en Aru zullen nog groeien, maar acteer- den vooralsnog heel bleekjes. Team Sky mikt in mei op Thomas, Rosa en Landa. Deze drie zijn ook aanwezig in de Tirreno. Landa en Rosa geven geen grootse indruk. Thomas is voorlopig the

best of the rest. De Welshman is een kei in rittenkoer­sen van een week - hij won vorig jaar Parijs-Nice - maar kwam in een grote ronde nog niet verder dan de vijftiende plaats in de Tours van 2015 en 2016. Pinot, Uran en Dumoulin rijden aardig, maar zijn tot nader orde eerder meelopers dan koplopers. Mollema, Jungels en Dennis zijn voorlopig nog te wisselvall­ig.

Bovendien is de Movistar-selectie voor de Giro met ook nog Amador, Moreno, Ruben Fernandez en als de Colombiaan het heel lief vraagt wie weet ook Valverde ijzersterk. En voegt Quintana er fijntjes aan toe: “Mijn voorbereid­ing op de Giro start pas echt na deze Tirreno.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nairo Quintana klimt voor de concurrent­ie uit.
FOTO PHOTO NEWS Nairo Quintana klimt voor de concurrent­ie uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium