Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit doet pijn, maar we mogen trots zijn”

Yannick Ferrera grijpt opnieuw net naast Playoff 1 maar probeert zijn spelers op te peppen

- DAVID VAN DEN BROECK

Wekenlang stond het in de top zes, maar KV Mechelen is toch gesneuveld. Het wordt opnieuw Playoff 2. Ook voor Yannick Ferrera. De Mechelse coach was bijzonder ontgoochel­d, maar probeerde toch zijn spelers op te peppen. “Jullie mogen trots zijn op jullie prestaties.”

Mooi, de manier waarop Hein Vanhaezebr­ouck na de match zijn persconfer­entie begon.

“Ik wil eerst Yannick felicitere­n met zijn parcours”, zei de coach van AA Gent. “Hij heeft KV Mechelen vanuit een moeilijke positie bijna naar de hemel gebracht. Het is niet omdat hij naast Play-off 1 grijpt, dat hij nu een minder goeie trainer is of dat hij geen schitteren­d werk heeft geleverd. Wat mij betreft komt hij in aanmerking voor Trainer van het Jaar. Met 48 punten was hij er normaal gezien altijd bij.” Yannick Ferrera knikte bevestigen­d. En bedankte zijn collega voor de mooie woorden.

Hij koopt er helaas niks mee. Voor het tweede seizoen op rij grijpt Ferrera op de slotspeeld­ag naast Play-off 1. Wees maar zeker dat hij er ziek van zal zijn. Gisteren moest hij zich, als trainer, echter sterk houden. Twee minuten na affluiten riep hij zijn spelers bij zich, op het veld. Daar stak hij hen, in de mate van het mogelijke, een hart onder de riem. “Ik zei hen: Dit doet pijn. En geen enkel woord dat ik zeg, zal helpen. Maar als jullie straks weer beter zijn, kijk dan even achterom. En denk na over wat jullie hebben gepresteer­d. Jullie mogen echt trots zijn.”

Te weinig gevoetbald

Ferrera was stellig: de Ghelamco Arena is niet de plaats waar het voor KV Mechelen is misgelopen. “Gent was gewoon sterker.” Op de vraag of zijn ploeg misschien iets te defensief begon, was hij ook duidelijk: “Denk je dat we hier het spel kunnen komen maken? Wij? Dat kan gewoon niet. We moesten verdedigen­d sterk zijn en desondanks als eerste proberen te scoren. Maar dat is, ondanks die goeie kans voor Cocalic, niet gelukt.”

Dat zijn spelers in de openingsfa­se zo vaak bleven liggen, om tijd te rekken, vond hij zelf overigens maar niks. “Geloof me, dat was niet de bedoeling. Ik zei zelf: Kom op, sta recht. We moesten voetballen. En dat hebben we helaas niet genoeg gedaan.”

Waar het voor KV dan wél is misgelopen? Wij dachten dat Ferrera vooral naar de thuismatch tegen Westerlo (2-3) zou verwijzen. Maar hij ging nog verder terug in de tijd. “Ik denk vooral aan Oostende thuis, toen het 2-2 stond en we nog een punt weggooiden. Of aan Zulte Waregem thuis, toen we ook nog met 2-3 verloren. Geven we het in die matchen niet weg, dan waren we vorige week al zeker van Play-off 1. Maar het is nu zo. We zijn er niet bij. En dat doet heel veel pijn.”

Opnieuw tegen Standard

De vraag is nu: kan KV Mechelen, dat zijn droom zag uiteenspat­ten, nog iets moois maken van Play-off 2? Er komen twee derby’s tegen Lierse aan. En Ferrera ontmoet nog eens tweemaal Standard. Maar blij kunnen ze daar Achter de Kazerne niet mee zijn. “Moeilijk om te zeggen hoe de spelers gaan reageren. Maar als Play-off 2 vandaag was begonnen, waren we sowieso laatste geëindigd”, aldus Ferrera. “Nu hebben we nog even om op te staan en ons voor te bereiden. De spelers moeten slikken, en kunnen wat tijd doorbrenge­n met hun familie. Over de toekomst hoeven ze nog niet na te denken. Dat is toch te moeilijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium