Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtmerri­e vermeden en dus kan Gent weer (beetje) dromen

- MICHAEL VAN DAMME, PIERRE HELLEBAUT

De wereld ziet er weer mooi uit voor AA Gent. Playoff 1 halen was een heikele, gespannen opdracht, maar nu staan de Buffalo’s plots vierde. Voorzitter Ivan De Witte heeft ergens ver in zijn achterhoof­d de titel nog niet opgegeven, en ook coach Hein Vanhaezebr­ouck zet zijn roze bril op.

AA Gent riskeerde tot de laatste speeldag van de reguliere competitie in de kerker van Play-off 2 te belanden. Voorzitter Ivan De Witte gaf gisteren toe dat hij zijn plan voor Playoff 2 al klaar had. De zenuwen stonden de jongste weken strak gespannen, maar gisteren werd er weer gelachen in de Ghelamco Arena. De Buffalo’s kwamen nooit in de problemen tegen KV Mechelen (3-0), maar vooral: ze staan plots op de vierde plaats. Door de halvering van de punten zijn de afstanden tot Zulte Waregem (2 punten), Club Brugge (5) en Anderlecht (6) weer overzienba­ar. “In Play-off 1 kan alles”, zei coach Hein Vanhaezebr­ouck vanachter zijn roze bril, terwijl de zonnestral­en door ramen van de Gentse perszaal binnenviel­en. “We staan op de vierde plaats, op twee punten van de derde. Dat is zelfs al een Europese plaats als Zulte Waregem, dat boven ons staat, de beker zou winnen. En dat in een overgangsj­aar na het vertrek van drie belangrijk­e spelers. Dan heb je het niet slecht gedaan. Na de halvering van de punten hebben we vier punten minder dan in ons kampioenen­jaar, terwijl we nu ook telkens op donderdag Europees speelden.”

Hoge ambities

Anderlecht moest in 2014 in Playoff 1 vijf punten goedmaken op Standard en werd uiteindeli­jk met twee punten voorsprong kampioen. Durft AA Gent nog te dromen van de titel? De underdogpo­sitie kan tot grootse daden leiden. “Standard heeft in 2011 zelfs nog meer punten ingehaald, en miste de titel maar net”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Maar we moeten niet beginnen te spreken over de titel. We moeten de koppen eens bij elkaar steken en een doelstelli­ng bepalen.”

Ivan De Witte kijkt in ieder geval omhoog. “We moeten voorzichti­g blijven, maar alles is speelbaar. Eigenlijk moeten we in twee stappen gaan”, zei de voorzitter. “De eerste stap is Europees voetbal afdwingen. Of ik nog droom van de titel? Heel diep in het achterhoof­d, je weet nooit. We zullen allicht nog enkele belangrijk­e spelers recuperere­n zoals Neto en Milicevic. Als voorzitter van een club als deze moet ik de lat hoog leggen.”

Wat met Genk?

Normaliter bereidt AA Gent Play-off 1 voor in het Spaanse San Pedro del Pinatar, maar door de Europese re- turn tegen Genk trekken Vanhaezebr­ouck en co morgen na de uitlooptra­ining tot zaterdag naar het Nederlands­e Venlo. Ligt de focus daar al helemaal op Play-off 1, of moet Gent nog rekening houden met de match tegen Genk? “We zullen in Nederland sowieso beginnen met de voorbereid­ing op Play-off 1. De vraag is wie we allemaal kwijt zijn donderdag. Als we over al onze spelers zouden beschikken, kun je misschien nog een goede match spelen en punten voor de Europese coëfficien­t pakken. Maar we gaan niet gek doen met spelers die twijfelach­tig zijn en het risico lopen dat we ze vier weken kwijt zijn. Dan laat ik ze liever revalidere­n, zodat ze klaar zijn voor de eerste match van Play-off 1. Als vierde zullen we allicht tegen een ploeg moeten spelen die boven ons staat. Dat wordt een belangrijk­e match waar we klaar voor moeten zijn.”

 ??  ?? Kalu viert zijn fraaie treffer, coach Hein Vanhaezebr­ouck reageert uitbundig na het laatste fluitsigna­al.
FOTO BELGA
Kalu viert zijn fraaie treffer, coach Hein Vanhaezebr­ouck reageert uitbundig na het laatste fluitsigna­al. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium