Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winstpremi­e maal tien én bier voor feestende Zebra’s

Charleroi heeft genoeg aan brilscore voor PO1kwalifi­catie

-

Charleroi had tegen Lokeren genoeg aan een puntje om zich te kwalificer­en voor Play-off 1. Na een zenuwslope­nde wedstrijd mocht heel Charleroi feestviere­n. Spelers en medewerker­s kregen een extra premie van de club én mochten op een paar tournéés générales van hun coach rekenen.

Charleroi had aan een doelpunten­loos gelijkspel op Daknam genoeg om zich te kwalificer­en voor Play-off 1. Niet minder dan 1.100 bezoekende fans moedigden hun helden onophoudel­ijk aan, met als kers op de taart de kwalificat­ie.

In de euforie beloofde manager Mehdi Bayat de wedstrijdp­remie met tien te vermenigvu­ldigen. Elke speler krijgt niet een, maar tien punten uitbetaald. Ook het personeel van de club ontvangt een extra duit.

“Op het einde van de match was ik erg ontroerd”, vertelde een opgeluchte Bayat. “Ik ben enorm fier en tevreden dat we ons als enige Waalse club hebben weten te kwalificer­en. Weet u, de laatste drie seizoenen stonden we twee keer in de top 6 en speelden we een keer barragemat­chen voor Europees voetbal. Maar we zijn er nog niet, nu is het zaak om te blijven werken en een rol van betekenis te spelen in Play-off 1.”

Stoppen aan tankstatio­n

Naast een extra premie beloofde de jarige trainer Felice Mazzu onderweg naar het Zwarte Land halt te houden aan een benzinesta­tion om wat bier in te slaan. “Ik heb mijn bankkaart klaar. De spelers mogen drinken wat ze willen. Ik trakteer. Dat hebben ze wel verdiend.”

Mazzu besefte als geen ander dat de wedstrijd zelf weinig om het lijf had, maar maalde er allerminst op. “Missie volbracht”, verklaarde hij. “De kwalificat­ie was het enige dat telde en is een werk van het hele seizoen. De spelers hebben de laatste weken en maanden veel inzet en maturiteit getoond. Dat heeft nu geloond. We mochten absoluut geen tegendoelp­unt slikken. Dat zou een echt catastrofe zijn geweest.”

Verhitte gemoederen

Zelf een doelpunt maken hing nooit in de lucht. De wedstrijd stond bol van de strijd, maar bleef nerveus. Lokeren miste bovendien zeven basisspele­rs. Naarmate het einde naderde, toonde Charleroi zich meer en meer tevreden met een gelijkspel. Tot een klein kwartier voor tijd spelmaker Damien Marcq met zijn tweede gele kaart naar de kant moest. Mazzu bekoelde zijn frustratie op een flesje water en werd prompt de tribune ingestuurd. Daar raakten de gemoederen verder verhit en stewards moesten Mazzu en Mehdi Bayat tot de orde roepen.

Om maar te zeggen dat de spanning te snijden was. Achteraf tijdens de persconfer­entie loeide het brandalarm ook nog eens onophoudel­ijk. Het brandje was blijkbaar nog niet geblust. Dat lukte pas op de bus, toen het gerstenat rijkelijk vloeide.

WIM HOUTTEQUIE­T

 ?? FOTO BELGA ?? De spelers van Charleroi vieren op Daknam.
FOTO BELGA De spelers van Charleroi vieren op Daknam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium