Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lukaku wil terug naar Chelsea

Rode Duivel weigert contractve­rlenging te tekenen bij Everton

- BART LAGAE

R omelu Lukaku zet alles op alles om Everton deze zomer te verlaten. Tegen het advies van zijn zaakwaarne­mer Mino Raiola weigert hij zijn handtekeni­ng te zetten onder een nieuw contract. Lukaku wil een ‘ontsnappin­gsclausule’, waarmee hij voor een vast bedrag kan vertrekken. Droombeste­mming: Chelsea.

“Nee, nee en nee.” Tot drie keer toe reageerde Romelu Lukaku zaterdag afwijzend op een vraag van een journalist van Play Sports over zijn nieuwe contract bij Everton. In de Engelse pers wordt al wekenlang verkondigd dat de Rode Duivel “eerstdaags” zijn handtekeni­ng plaatst onder een verbinteni­s die hem tot recordverd­iener bij Everton kan maken. Naar verluidt zou Lukaku per week 100.000 pond (114.000 euro) kunnen verdienen.

Door het contractvo­orstel van Everton af te wimpelen gaat Lukaku in tegen het advies van zijn zaakwaarne­mer Mino Raiola. Die transferee­rde vorige zomer onder anderen Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovi­c naar Manchester United en wordt gezien als een van de invloedrij­kste makelaars van de wereld. Twee weken geleden had Raiola gezegd dat Lukaku “met 99,9999 procent zekerheid” het nieuwe contract zou tekenen. “Wat overigens niet wil zeggen dat Romelu deze zomer blijft”, had de Italiaanse Nederlande­r fijntjes toegevoegd.

Ontsnappin­gsclausule

Lukaku heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij Everton en wil dat er daarover garanties komen. Concreet vraagt hij een ontsnappin­gsclausule waarmee hij voor een vast bedrag de club mag verlaten. Een clausule die Raiola niet onderhande­lde en waarmee Everton voorlopig niet mee wil akkoord gaan. Het huidige contract van Lukaku loopt nog tot 2019. Als Everton het hard speelt, kan het de Belg nog twee jaar houden bij de club.

Lukaku hoopt dat Everton uiteindeli­jk eieren voor zijn geld zal kiezen. Vorige zomer weigerde de club hem voor een bedrag van ruim 65 miljoen euro naar zijn ex-club Chelsea te laten gaan. Manager Antonio Conte verkoos Lukaku boven Marseillea­anvaller Michy Batshuayi en overwoog Lukaku in een systeem met twee spitsen aan Diego Costa te koppelen. Everton hield het been stijf, maar kan zich mogelijk deze zomer soepeler op- stellen. Hoe dichter een speler het einde van zijn contract nadert, hoe groter de financiële druk op een club is om te verkopen.

Lukaku beschouwt zichzelf als een eeuwige voetbalstu­dent, maar vindt dat hij bij Everton aan zijn top is gekomen. Na een gesprek met Ronald Koeman liet hij zich begin dit seizoen overhalen om te blijven, maar intussen vindt hij dat hij bij de tweede club uit Liverpool niets meer bij te leren heeft. Ook volgend seizoen is Everton meer dan waarschijn­lijk niet in de Champions League actief.

Zaterdag tegen West Bromwich Albion scoorde Lukaku zijn negentiend­e competitie­treffer van het seizoen. Daarmee komt hij weer op gelijke hoogte met topschutte­r Harry Kane, zondag geblesseer­d uitgevalle­n in het FA Cup-duel van Tottenham tegen Milwall. Met nog tien speeldagen te gaan beleeft de Belg zijn productief­ste Premier Leagueseiz­oen ooit.

Niet alleen in de statistiek­en, ook in het spel is Lukaku gegroeid. Zaterdag lag hij aan de basis van de eerste goal van Kevin Mirallas en leverde hij de assist voor de 2-0 van Morgan Schneiderl­in door twee keer de bal goed bij te houden en hem op het juiste moment af te spelen.

Terug naar Chelsea?

Na vier jaar Everton vindt Lukaku het tijd om de stap naar een topteam te zetten. Een lucratief contract in China “is voor later”, een overstap naar een team dat in de Champions League speelt en om de prijzen strijdt is de echte inzet.

De naam van Juventus doet vanwege zijn makelaar Raiola al lang rond, maar het liefst van al keert Lukaku terug naar Chelsea, het team dat ondanks zijn gedwongen vertrek in 2014 altijd in zijn hart is gebleven. De kans dat Diego Costa deze zomer vertrekt is groot en ook Michy Batshuayi heeft coach Antonio Conte niet van gedacht kunnen doen veranderen over zijn kwaliteite­n. De Italiaan vraagt voor volgend seizoen een of twee nieuwe spitsen. Lukaku hoopt dat hij deze zomer weer vooraan in de rij staat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium