Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GESCHIEDEN­IS ANTWERP KAMPIOEN

-

2017 zal nog lang in het rood-witte geheugen gegrift staan. Maar het is zeker niet de eerste keer dat Royal Antwerp Football Club kampioen speelt. Vijf eerdere titels staan er op het palmares van de Great Old. Vier in eerste klasse, waarvan de laatste in 1957, en eentje in de tweede klasse, in 2000. Buiten in 1944 – in de oorlogsjar­en verscheen de krant niet – was ook Gazet van Antwerpen er telkens vanop de eerste rij bij. We laten u nog even nostalgisc­h meegeniete­n van onze verslagen van toen.

1929

Een vreemde titel, die eerste. Door ruzie met de eigenaars van het Bosuilstad­ion én de officiële clubnaam was de oudste club van het land genoodzaak­t om een seizoen lang uit te wijken naar de terreinen van afwisselen­d Beerschot en Berchem Sport, onder een andere naam: L’Antwerp. De afwikkelin­g was even spectacula­ir: Antwerp eindigde samen met aartsrivaa­l Beerschot op een eerste plaats en op 16 juni 1929 moest een testwedstr­ijd op het terrein van Racing Mechelen de kampioen aanduiden. Antwerp won met 20.

Zijn derde titel behaalde Antwerp in 1944, met een afgetekend­e voorsprong van zeven punten op Anderlecht en twaalf punten op Beerschot, maar daarvan heeft Gazet van Antwer

pen geen herinnerin­gen op krantenpap­ier. Dertien jaar later was het opnieuw raak. Op 12 mei 1957, op de voorlaatst­e speeldag, versloeg de Great Old in een volgepakte Bosuil (32.000 toeschouwe­rs) La Gantoise met 20. Het veld werd overrompel­d voor de kampioen en kapitein Vic Mees werd op schouders door het stadion gedragen.

1931

In 1930 strandde Antwerp nog op amper één puntje van kampioen RSC Brugeois (het latere Cercle Brugge), maar twee jaar na de eerste landstitel was het opnieuw raak. Op 10 mei 1931, op de voorlaatst­e speeldag, won Antwerp met 25 op het veld van RC Malines (het latere Racing Mechelen) en was de titel binnen. Gazet van Antwerpen schreef vol lof: “Heil! Driemaal heil aan Belgiës beste voetbalplo­eg!”

2000

Na twee seizoenen in tweede klasse is het op woensdag 12 april 2000 weer feest. Een dat seizoen ongenaakba­ar Antwerp mag al vier speeldagen voor het einde voor 12.000 toeschouwe­rs zijn terugkeer naar de eerste klasse vieren. Met goals van Pivaljevic en Goots wordt Ingelmunst­er met een droge 20 ingeblikt. Het startsein voor een dagenlang delirium in Deurne en omstreken. Met de apotheose na de competitie, begin mei: eerst een kampioenen­viering op het Antwerpse stadhuis en twee dagen later een kampioenen­bal in de Stadsfeest­zaal op de Meir.

 ?? TEKSTEN PETER GORIS ??
TEKSTEN PETER GORIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium