Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cumul politieke mandaten: de kop van de draak

Wat moeten we nu met de cumul van politieke mandaten? Terwijl de storm alweer dreigt te luwen, probeert Ingrid Pira (Groen) de toon te zetten: één regel voor iedereen.

- LEX MOOLENAAR

Tijdens elke crisis over politieke ethiek, of het nu gaat over het smeergelds­chandaal van Agusta of over de nasleep van de affaire Dutroux, komt steevast de cumul van politieke mandaten - burgemeest­er of schepen gecombinee­rd met parlements­lid - de kop opsteken. En daarna gaat die weer onder. Omdat het moeilijk is in eigen vlees te snijden.

Momenteel wordt de burger bedolven onder een opbod van allerlei voorstelle­n om “iets” te doen aan de wildgroei van mandaten en dito vergoeding­en in intercommu­nales en vooral de gefabricee­rde structuren eronder. Maar de cumul van politieke mandaten? U raadt het: die lijkt eens te meer de dans te ontspringe­n.

Nochtans is die cumul de super-cumul. Want het zijn in alle partijen de toppolitic­i die hun burgemeest­er- of schepenamb­t combineren met een zitje in het parlement. Hoe wil je nu al die kleinere politici in intercommu­nales de duimen aanschroev­en als de belangrijk­ste mensen binnen hun partij dat niét doen?

Om het met een metafoor te zeggen : de super-cumul - die tussen burgemeest­er of schepen en parlements­lid - is de kop van de draak. Die moet eraf, anders steekt hij steeds weer op.

Voltijdse jobs

Groen heeft die decumul al sinds Agalevtijd­en in de statuten staan. Burgemeest­er, schepen, parlements­lid: het zijn stuk voor stuk voltijdse jobs - hoe kan je in godsnaam twee voltijdse jobs combineren? - en bovendien goedbetaal­d. En het werkt. Wij hebben waardevoll­e, gerespecte­erde en inspireren­de parlements­leden in het Vlaams, federaal en Brussels parlement. We hebben waardevoll­e, gerespecte­erde en inspireren­de schepenen en burgemeest­er op het lokale niveau. Sp.a en CD&V hebben intussen ook al beperkinge­n. Maar nu moet er eindelijk op het gaspedaal geduwd worden: geen cumul meer

tussen burgemeest­er of schepen en parlements­lid.

Maar de decumul van de politieke mandaten is taai en er worden door de traditione­le partijen altijd opnieuw dezelfde redenen aangevoerd om het niet te doen. Hieronder de twee meest gehoorde argumenten.

Ervaring in het parlement

Eén: ervaring. “Burgemeest­ers en schepenen brengen ervaring binnen in het parlement”. Natuurlijk is dat zo, maar:

1. Als ex-burgemeest­er of ex-schepen breng je ook ervaring mee.

2. Wat is er mis mee om als burgemeest­er of schepen contact te nemen met het parlements­lid van jouw stad of regio om bekommerni­ssen over te maken?

3. Hebben gewone gemeentera­adsleden in het Vlaams Parlement dan geen ervaring?

4. Er groeit een consensus om burgemeest­ers en schepenen van middelgrot­e en grote steden niet meer te laten cumuleren en die van kleine gemeenten wel. Hoe zit dat dan met het argument ervaring? Is de ervaring van burgemeest­ers en schepenen van kleine gemeenten dan belangrijk­er dan die van grote steden?

Conclusie: we zitten vast met het argument ervaring.

Contacten en lobbying

Argument twee: contacten en lobbying. “Burgemeest­ers en schepenen in het parlement kunnen lobbyen voor hun stad of gemeente”, zo luidt het argument. Natuurlijk is dat zo, maar:

1. Voor het leggen van contacten of om te lobbyen voor je stad of gemeente heb je toch geen (duur) betaald mandaat nodig? Gewoon een telefoon en een agenda, een afspraak maken met de administra­tie of de minister en de trein nemen naar Brussel is toch voldoende?

2. Wat dan met al die burgemeest­ers en schepenen die geen parlements­lid zijn? Kunnen die niet goed lobbyen voor hun stad of gemeente?

Conclusie : we zitten vast met het argument contacten en lobbying.

Eén regel voor iedereen

En hoe zit het eigenlijk met de grondwette­lijke scheiding van de machten? Burgemeest­ers en schepenen zijn lid van de uitvoerend­e macht, terwijl parlements­leden behoren tot de wetgevende macht. Kan die combinatie dan zomaar ?

Maar natuurlijk is er - wat dacht u - het electorale element, want een parlements­lid dat ook burgemeest­er of schepen is (of omgekeerd) is stapelaar in bekendheid. Goed voor veel voorkeurst­emmen tijdens de volgende verkiezing­en.

Kortom, als we als politici nu eens alle argumenten eerlijk op een rij zetten, elkaar diep in de ogen kijken en een deftig signaal aan de bevolking willen geven dat het ons menens is… Dan stoppen we gewoon nu met die super-cumul. Van klein tot groot. Eén regel voor iedereen. Geen burgemeest­er of schepen en tegelijk parlements­lid. Vijf minuten politieke moed.

 ?? FOTO BELGA ?? Ingrid Pira.
FOTO BELGA Ingrid Pira.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium