Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

HAÏTI/BUSONGEVAL: Een autobus is zondag per ongeluk op een menigte ingereden in de Haïtiaanse stad Gonaïves, 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad PortauPrin­ce. Daarbij zijn 34 mensen om het leven gekomen en vijftien anderen gewond geraakt. De politie hield ter plaatse woedende mensen in bedwang die de bus in brand probeerden te steken.

VS/INDRINGER: Een man is er vrijdagnac­ht in geslaagd over de omheining van de tuin van het Witte Huis te klimmen. Hij is opgepakt op het terrein. De indringer droeg een rugzak die niets gevaarlijk­s bleek te bevatten. President Donald Trump bevond zich in de residentie op het ogenblik van de feiten. Het hek rondom het Witte Huis wordt als een zwak punt gezien in de beveiligin­g van de Amerikaans­e president. Het wordt binnenkort verstevigd.

ZUIDKOREA/ PRESIDENTE: De ZuidKoreaa­nse presidente Park Geunhye heeft zondag het presidenti­eel paleis verlaten, twee dagen nadat ze door het Grondwette­lijk Hof vanwege een corrupties­chandaal werd afgezet. Park reed naar haar eigen residentie in het zuiden van hoofdstad Seoel. Binnen de 60 dagen na de beslissing van het Hof moeten nieuwe verkiezing­en georganise­erd worden, wellicht gebeurt dit op 9 mei.

DUITSLAND/AANSLAG VERIJDELD: De Duitse politie zegt dat ze een terreuraan­slag heeft verijdeld door zaterdag een winkelcent­rum te sluiten in de stad Essen. Een woordvoerd­er zei dat de autoriteit­en “heel concreet bewijs” hadden dat de aanslag voor zaterdag gepland was. Een ISsympathi­sant die in Duitsland geboren is, zou vanuit Syrië via chat aan meerdere contactper­sonen instructie­s hebben doorgestuu­rd voor het vervaardig­en van een bom.

SICILIË/DAKLOZE VERBRAND: Een 45jarige dakloze man is vrijdagnac­ht op straat in Palermo levend in brand gestoken. Buren van een klooster hadden geschreeuw gehoord, maar toen de brandweer aankwam, was de dakloze die onder het portiek van het klooster lag, al bezweken aan zijn brandwonde­n. Het gaat om doodslag en in de hele stad wordt naar de dader gezocht.

CONGO/EXTRA POLITIE: De secretaris­generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft aan de Veiligheid­sraad gevraagd 320 bijkomende politieage­nten van de VN naar Congo te sturen, uit vrees voor mogelijke opstoten van geweld in de aanloop naar de verkiezing­en die tegen het einde van dit jaar zouden moeten plaatsvind­en. Hij stelde voor twee nieuwe eenheden op te stellen in de steden Lubumbashi en Kananga, waar nu geen VNpolitie is.

IRAK/VEROVERING MOSOEL: De Iraakse regeringst­roepen hebben meer dan een derde van het westelijke deel van Mosoel veroverd op de jihadisten van terreurgro­ep IS. Op 19 februari begon het offensief om de stad die sinds juni 2014 in handen is van IS. Het gaat om de tweede fase van de operatie die de Irakezen, met de steun van de internatio­nale coalitie, op 17 oktober vorig jaar begonnen. Eind januari slaagden ze er al in om het oosten van de stad te heroveren. Het grootste deel van de bevolking woont echter in het westen, wat de strijd volgens de autoriteit­en nog moeilijker maakt. Doel van het offensief is Mosoel, de tweede stad van het land, volledig te heroveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium