Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Glorieuze avond met Elvis Costello

-

Het was een prachtige avond in De Roma in Antwerpen zaterdag. Met een Elvis Costello solo en in bloedvorm, de zaal afgeladen vol, een staande ovatie op het einde. Maar vooral: die stem, dat unieke timbre, die machtige uithalen.

Het was nu ook weer niet zo dat het dak eraf ging. Daarvoor blijft Costello, godzijdank, een te weerbarsti­ge figuur. Hij is 62 jaar intussen, maar de nijdige punkrocker uit de vroege jaren zeventig zit nog onverminde­rd in hem. In

Pump it up aan het einde ramt hij zo fel op zijn elektrisch­e gitaar dat hij bijna het snerpende orgeldeunt­je van Steve Nieve doet vergeten. In de eerste strofen van I want you, de finale, laat hij zijn gitaar a-melodisch huilen, als om de romantiek die hij oproept gelijk weer te bezweren. In het midden van de song schakelt hij over op akoestisch­e gitaar en loopt zowaar zingend de zaal in, helemaal tot vanachter en terug, als een hedendaags­e troubadour, om dan enig mooi te besluiten.

Costello is al veertig jaar en 32 albums bezig. In deze solotour blikt hij terug op zijn leven, met anekdotes tussen de liedjes door en foto’s uit de oude doos die op het scherm van een enorme replica van een ouderwets tv-toestel achter hem worden getoond. Hij vertelt over zijn vader, in de jaren zestig zanger van het betere balorkest – “dat was mijn generatiec­onflict” – en toont een clip waarin vader Costello vrolijk dansend If I had a

hammer brengt op de BBC, ergens in 1963, zijn moment van nationale roem. Hij vertelt over zijn grootvader, die bugel en trompet leerde spelen bij het leger, zwaargewon­d raakte in de Eerste Wereldoorl­og, later muzikant werd op een schip op de Atlantisch­e vaart, vervolgens zijn job verloor en aan de kost probeerde te komen als straatmuzi­kant “tot zijn trots hem ingaf dat hij er beter mee kapte”.

Generatiec­onflicten

Costello laat alle generatiec­onflicten achter zich en reikt de hand naar zijn voorzaten. Na de ‘ Hammerclip’ komt hij met hoge hoed het podium op gehuppeld als een eeuwig lachende Club Med-animator, na het verhaal over zijn grootvader richt hij een dankwoord tot het publiek, want het is toch niet evident, liedjes zingen en daar je brood mee verdienen.

Costello is in een genereuze bui. Hij looft ook “dit mooie theater” waar duidelijk zo hard aan gewerkt is. Tussen de klassieker­s door brengt hij ook recent werk, dat niemand kent en veelbelove­nd klinkt. Hij begint het optreden heftig, met vaak aanzwellen­de begeleidin­g op gitaar of vleugelpia­no, ontroert met een zonder microfoon gezongen Alison en dompelt de zaal onder in schoonheid met

She van Charles Aznavour. Maar bovenal is er die stem, die meer registers aankan dan een gemiddeld kerkorgel, die bijt, droomt, schreeuwt en puur muziek is, een menselijke Stradivari­us met de street credibilit­y van een jonge Johnny Rotten.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Costello toonde tussendoor foto’s uit de oude doos.
FOTO JORIS HERREGODS Costello toonde tussendoor foto’s uit de oude doos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium