Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Westerlo degradeert naar 1B na verlies tegen Genk

Westerlo en Herman Wijnants nemen na drie jaar opnieuw afscheid van eerste klasse

- Heylen is down. FOTO BELGA KERSTEN STEURBAUT

Westerlo moet voor de tweede keer in vijf jaar tijd afscheid nemen van voetbal op het hoogste niveau. Het ging gisteren kansloos onderuit tegen Genk en zag Moeskroen in extremis over zich heen springen. De Kemphanen gaven het de voorbije weken een paar keer zelf uit handen, maar de basis voor de degradatie ligt dieper. “Zonder het afspringen van de deal met Soudal waren we niet gezakt”, maakt manager Herman Wijnants zich sterk.

Een geloste bal van Koen Van Langendonc­k op Charleroi, een afgeweken schot op Nemanja Miletic tegen Club Brugge en een frommelgoa­l van Sander Coopman aan de Gaverbeek. Zekerheid over het behoud of niet, het zat de voorbije weken vaak in een klein hoekje voor Westerlo. Tegenslag die Jacky Mathijssen hoopte gecompense­erd te zien in de slotwedstr­ijd tegen Genk.

Dat gebeurde niet. Integendee­l. Benji De Ceulaer, met een slimmighei­dje toch nog speelgerec­htigd gekregen voor deze cruciale wedstrijd, viel al vroeg geblesseer­d uit. Kenneth Schuermans was in het eerste halfuur voor de zoveelste keer de pineut. Waar hij een week geleden in Waregem het schot van Coopman nog deed afwijken, lag de Maasmechel­aar met een fout op Thomas Buffel en een dramatisch slecht weggewerkt­e bal aan de basis van de eerste twee Genkse doelpunten.

Maar dat Westerlo zondag met de billen bloot ging tegen Genk had niets met tegenslag of geluk te maken. De Limburgers waren gewoon een paar maatjes te groot. Colley en Malinovsky­i dikten zonder het gaspedaal al te diep in te drukken de score na de rust nog verder aan. Westerlo gaf geen moment de indruk de bezoekers pijn te kunnen doen, laat staan de drie punten thuis te kun-

nen houden. Puur een kwestie van kwaliteit. Een gebrek aan kwaliteit dat de voorbije weken mee aan de basis lag van de magere puntenoogs­t. Pech is één ding, het zelf niet afmaken een tweede.

Het afhaken van Soudal als investeerd­er heeft de club op dat vlak geen deugd gedaan. “Was Soudal niet vertrokken, we waren allicht in eerste klasse gebleven”, vloekte Herman Wijnants gisteren. “Dan hadden we tijdens de winterstop vier, vijf spelers kunnen halen. Nu lukte dat niet meer. We zaten met een schuld die zij mee hadden gemaakt en waar wij een oplossing voor moesten zoeken.”

“Het afspringen van die deal was een bijkomende domper die ik niet goed heb ingeschat. Voor de club is dat niet goed geweest. Ik had niet de indruk dat het een negatief effect had op de spelers, maar wel op het bestuur. Of Vic Swerts nu wroeging heeft? Ik heb niets persoonlij­ks tegen hem, maar ik hoop het wel. Had ik met meneer Swerts alleen onderhande­ld, we waren er allicht wel uitgeraakt.”

Hoe moet het nu verder met Westerlo? Wijnants haalt de schouders op. “Dit scenario lag niet op tafel, zelfs na vorige week niet. We moeten dit nu even laten bezinken en deze week onze conclusies trekken. De degradatie zal zeker consequent­ies hebben. Deze week wordt de raad van bestuur bij elkaar geroepen en iedereen mag zijn zegje doen.” Of het een toekomst is met of zonder Herman Wijnants? “We zullen bekijken wat het bestuur daarover zegt.”

Op sportief vlak hoopt Wijnants op rehabilita­tie. “We blijven ambitieus en moeten nu al onze moed bij elkaar rapen en volgend jaar opnieuw voor de titel spelen. Ik besef dat 1B een moeilijke reeks is, maar de vorige promotie hebben we ook niet cadeau gekregen. Het is echter idioot dat alles nu drie, vier maanden stil ligt. Dat maakt het voor ons niet gemakkelij­ker. Veel spelers zullen weg willen, de helft is einde contract. Hoe onderhande­l je met die jongens? En wat doe je met spelers die gehuurd zijn? Vorig jaar zaten we in een gelijkaard­ige situatie, maar had je dankzij het behoud nog een beloning en kon je eens op reis gaan. Nu kan je drie maanden niets doen.”

Jacky Mathijssen ‘‘Ik verwijt niemand iets.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium