Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse burgemeest­ers zouden Turkse minister niet weigeren

- (gn)

De vrijheid van meningsuit­ing en vergaderin­g mag nooit in het gedrang komen. Dat vinden de burgemeest­ers van enkele Vlaamse gemeenten met een belangrijk­e Turkse gemeenscha­p. Een Turkse minister weigeren die voor een publiek van Belgische Turken het controvers­iële referendum komt verdedigen, vinden ze een stap te ver. “We zullen een aanvraag alleen verbieden als de openbare orde dreigt te worden verstoord.”

De Gentse burgemeest­er Daniel Termont (sp.a) zegt dat hij nooit een manifestat­ie zal verbieden, “al gaat die regelrecht in tegen mijn overtuigin­gen”. “Want als je dat doet, zet je de deur open naar willekeuri­ge weigeringe­n.”

Termont wil alleen een uitzonderi­ng maken als een meeting risico’s inhoudt voor de veiligheid van de inwoners. “Ik vind overigens niet dat de taak is van een burgemeest­er om over de komst van een buitenland­se minister te beslissen. De federale regering schuift daarmee de hete aardappel door naar de gemeenten. Onverantwo­ord.”

Risico’s inschatten

Wouter Beke (CD&V), burgemeest­er in Leopoldsbu­rg, vindt dat de lokale en federale overheden best in overleg een beslissing nemen. “Ik zou afgaan op het advies van mijn politiekor­ps en dat van de federale overheid, die haar eigen inschattin­g kan maken van het veiligheid­srisico en mee verantwoor­delijkheid moet nemen.”

Ook de Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V) en zijn Hasselse collega Nadja Vananroye (CD&V) zijn niet van plan een politiek getinte meeting binnen hun Turkse gemeenscha­p te verbieden als er geen aanwijzing­en zijn dat dit een gevaar vormt voor de openbare orde.

Antwerpen

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) tekent wel enig voorbehoud aan. Hij respecteer­t het wetgevend kader rond de vrij- heid van meningsuit­ing, maar “doet wat hij kan om buitenland­se conflicten niet in de stad te importeren”. Hij staat geen politieke evenemente­n toe in stedelijk patrimoniu­m. Zo verbood de stad vorige week een meeting in een stedelijke sporthal van de politieke vleugel van de extreem-nationalis­tische Grijze Wolven.

Het ministerie van Binnenland­se Zaken heeft nog geen aanvraag ontvangen van een Turkse minister om in ons land campagne te voeren voor het referendum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium