Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Begin volgend seizoen staat er een nieuwe Tribune 1”

Antwerp-CEO PATRICK DECUYPER grijpt koe meteen bij de horens Overleg met supporters­clubs om hooliganis­mehoo te bannen Tribune 1 gaat zo snel mogelijk plat

- GERT GYSEN

De laatste fans zijn nog steeds de titel aan het vieren, maar Antwerp kijkt al

naar de toekomst. De club gaat een bouwvergun­ning aanvragen om Tribune 1 af te breken en op dezelfde plek een moderne variant neer te poten. Alle plannen zijn al klaar en al tegen het begin van volgend seizoen moet de nieuwe tribune er staan.

Antwerp heeft nu bijna vijf maanden geen competitie­wedstrijde­n op het programma staan – de eerste speeldag van eerste klasse volgend seizoen is in het laatste weekend van juli geprogramm­eerd – en van die tijd gaat de Great Old gebruikmak­en om te bouwen.

“We hebben die nieuwe tribune nodig om financieel stappen vooruit te zetten”, zegt Patrick Decuyper in een interview met uw krant. “We willen nieuwe sponsors aantrekken, grote bedrijven naar Antwerp halen en dat kan alleen als je ze op een deftige manier kunt ontvangen. In onze huidige infra

structuur is dat zeer moeilijk.”

De gemiddelde Antwerpsup­porter leeft nog altijd in de zegeroes, maar CEO Patrick Decuyper is kort na de titel alweer bezig met de toekomst. Met twee belangrijk­e doelstelli­ngen naast het sportieve: een nieuwe Tribune 1 tegen volgend seizoen én eindelijk afraken van het slechte imago dat de fans van Antwerp met zich meedragen. “Als we het geweld kunnen bannen, worden we een echte topclub.”

Bent u twee dagen na de titel al bekomen van de emoties?

“Ik voel nog wel aan mijn lichaam dat we goed gefeest hebben. Ik ben bekomen, maar of het besef er al is, dat is iets anders. Al besef ik wel dat we volgend jaar niet meer tegen Union en Lommel spelen, maar tegen Anderlecht, Club Brugge en Standard. En dat vind ik enorm leuk voor de supporters.”

Na de tegenslag van vorig seizoen zeiden jullie nog: operatione­el is het misschien niet eens zo slecht als we nog een jaartje kunnen groeien in 1B. Nu was dat niet meer van toepassing, waardoor jullie bij een nietpromot­ie op een verloren jaar zouden afstevenen. Akkoord?

“Klopt. Als we vorig jaar hadden geweten dat we dit jaar zouden stijgen, had ik altijd gekozen voor dit scenario. Maar je weet dat op voorhand niet, hé. En je moet op de trein springen als hij passeert, dus wilden we het toen ook graag. Maar puur organisato­risch was het niet slecht om nog een jaartje in 1B te blijven groeien. Want toen we op deze club begonnen was er totaal geen structuur meer, hé. Om dan plots matchen te organisere­n voor 15.000 man... Dat is niet evident, hoor. Daarom was dit geen verloren seizoen. Maar nog een jaar in tweede klasse had er misschien wel te veel aan geweest.”

Het was lang moeilijk in te schatten voor de buitenwere­ld hoe vermogend de geldschiet­ers achter de club zijn. Nu we weten dat het Paul Gheysens is, beseft iedereen: the sky is the limit voor dit Antwerp. Akkoord?

“Ik snap dat mensen sceptisch waren bij mijn komst, want ik ben geen Antwerpena­ar en er was in het verleden van alles over mij geschreven. Maar nu beseft iedereen dat er echt muziek zit in ons project. Maar dat wil niet zeggen dat we met geld gaan gooien, hé.”

Toch worden de topclubs al wat zenuwachti­g nu ze weten wie er achter Antwerp zit. Trouwens, uit een rondvraag blijkt dat alle eersteklas­sers het fantastisc­h vinden dat Antwerp erbij komt, maar ze wijzen ook allemaal naar de supporters. “Het is te hopen dat die zich gedragen”, klinkt het. Baart dat u zorgen?

“Absoluut. Kijk, volgend jaar is mijn belangrijk­ste ambitie om af te geraken van dat slechte imago, dat imago van een club vol hooligans. De titelmatch op Roeselare en de viering op de Bosuil is zonder één incidentje verlopen. Wij willen naar Anderlecht, Standard en Club Brugge trekken zonder dat we ons zorgen moeten maken dat onze fans iets uitsteken. Daarom gaan we een softwaresy­steem invoeren - dat ze ook al bij Club Brugge gebruiken - waarbij de supporters­federatie kan zien wie er te veel heeft uitgespook­t. Die kunnen we dan weigeren om op de bus te stappen naar uitwedstri­jden. Als we dat geweld kunnen achterlate­n, zullen er families met kleine kinderen naar het stadion komen. Want nu durven die niet omdat ze denken dat het te gevaarlijk is. En ook sponsors willen zich niet associëren met een club waar er veel geweld is. Daarom moet het eruit. Voetbal en geweld gaat niet samen. Ik ben echt blij dat het zaterdag allemaal zonder problemen is verlopen. Ze hebben nu getoond dat ze het kunnen en ik hoop dat het volgend jaar elke week zo zal zijn. De mannen die zich niet kunnen gedragen, willen we kwijt. De FASC staat er ook achter. Met de oude garde onder de hooligans kan je praten en die zeggen ook dat het is gepasseerd. Er is alleen nog een jonge garde die het ook plots nodig vindt om onnozel te doen. Als we het geweld kunnen bannen, worden we een grote club.”

Genoteerd. We weten nu dat Paul Gheysens de investeerd­er achter Antwerp is. Maar waarom bleef hij 22 maanden lang in de schaduw?

“Onder andere ook door dat geweld. Zo’n vermogende mensen willen niet geassociee­rd worden met geweld. Ook om hun andere business niet te schaden. Maar moest dit niet uitge-

Patrick Decuyper ‘‘We gaan een softwaresy­steem invoeren waarbij de supporters­federatie kan zien wie te veel heeft uitgespook­t. Die kunnen we dan weigeren om op de bus te stappen naar uitwedstri­jden.’’

lekt zijn in De Tijd, ik denk dat hij zich nu nog steeds niet bekend had gemaakt.”

Is het louter toeval dat hij naar buiten treedt een dag na het nieuws dat de stad een nieuw stadion wil bouwen met de twee Antwerpse clubs op Petroleum Zuid?

“Puur toeval, echt waar.”

Maar ik kan me wel inbeelden dat jullie plannen voor een stadion anders zijn dan die van het stadsbestu­ur. Klopt het dat nu jullie door deze titel extra veel tijd hebben Tribune 1 deze zomer al plat gaat en er een nieuwe zal gebouwd worden tegen de start van volgend seizoen?

“Dat klopt. We moeten nog een bouwvergun­ning krijgen, maar het is onze bedoeling om voor de start van het nieuwe seizoen daar een deftige tribune te zetten. Die plannen zijn er. Alles is klaar om dat nu in te dienen. Heel de tribune gaat plat en er komt een nieuwe. Nu we de club gezond hebben gemaakt en we in eerste klasse zitten, is het nu de bedoeling om verder te groeien. En daarvoor heb je bepaalde infrastruc­tuur nodig om sponsors deftig te ontvangen. Daarom is het nodig om Tribune 1 deze zomer al te vernieuwen zodat we vanaf volgend seizoen grote bedrijven kunnen ontvangen. Want dat is in onze huidige infrastruc­tuur zeer moeilijk. De meeste van onze huidige sponsors zijn eigenlijk allemaal supporters. Met die nieuwe Tribune 1 kunnen we financieel stappen vooruit zetten. Vandaag is ons budget uit tv-rechten en toeschouwe­rs tien miljoen euro. Met extra sponsoring kunnen we groeien naar vijftien of twintig miljoen. Eens we daar binnen twee of drie jaar zijn, dan heb je om een echte topper te worden een topstadion nodig. Dat is dan voor binnen twee, drie of vier jaar. En dan moeten we zien op welke plek dat moet komen. Op de Bosuil of ergens anders, wij sluiten op dit moment niets uit. Maar bij ons is het wel de bedoeling - waar straks het nieuwe stadion ook komt - dat de Bosuil blijft bestaan als trainingsc­omplex. Dat moet een site worden die bruist. In die nieuwe tribune komen nu al alle kleedkamer­s voor de jeugd en worden de kantoren ondergebra­cht. Maar geen winkels. In tegenstell­ing tot wat in de krant verschenen is, staat integratie van winkels haaks op de visie van Ghelamco. Voetbal en shopping, dat gaat niet samen. Dat willen we toch even rechtzette­n.”

Even terug naar het sportieve: blijft Wim De Decker trainer?

“Als het van mij afhangt wel. We zijn nog aan het praten, maar we gaan wel die richting uit.”

Had u meteen het gevoel dat hij het zou kunnen? Ik vermoed van niet omdat u na zijn eerste interimper­iode eerst nog John Bico aanstelde.

“Na die eerste week zag ik dat Wim nog niet de zelfzekerh­eid had die nodig was om een ploeg te leiden die absoluut wil promoveren naar eerste klasse. Maar toen de supporters duidelijk maakten dat ze Bico niet moesten hebben, praatte ik weer met Wim. Ik stelde hem scenario’s voor als assistent, maar telkens botste ik op: nee, dat wil ik niet. Hij wilde echt hoofdtrain­er worden. Hij was op die paar weken tijd zoveel zekerder geworden van zijn stuk, dat ik niet meer twijfelde. Maar nu zegt iedereen dat het fantastisc­h was, maar op dat moment zat mijn mailbox vol met berichten van mensen die zeiden: ‘je gaat De Decker toch niet pakken?’ Maar goed, ik wil met De Decker tonen aan het Belgisch voetbal dat werken met een trainer voor een lange termijn altijd beter is dan constant te veranderen. We zullen wel eens een minder seizoen kennen, maar ook in moeilijke periodes moeten wij als club tonen dat wij kunnen weerstaan aan de druk van de pers en de supporters.”

Tot slot: waar wil u de ploeg versterken?

“Als we allemaal weer met de voetjes op de grond komen, gaan we de analyse maken van de ploeg. Maar we gaan geen twintig nieuwe spelers halen. We gaan voortbouwe­n op deze groep en enkele écht goede versterkin­gen halen. Niet te veel in de breedte, maar op een paar plaatsen een echte kwaliteits­injectie. Ik wil ook meer naar de situatie dat ik niet meer alleen beslis wie we gaan halen. Nu heb ik met Wim De Decker en Sven Jacques mensen rondom mij met wie ik de verantwoor­delijkheid ga delen.”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??
 ?? FOTO
TOM GOYVAERTS
FOTO DIRK KERSTENS ?? Dolle taferelen zaterdagav­ond.... ...en gisteren alles nog eens rustig herbeleven in uw krant.
FOTO TOM GOYVAERTS FOTO DIRK KERSTENS Dolle taferelen zaterdagav­ond.... ...en gisteren alles nog eens rustig herbeleven in uw krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium