Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Samenwerke­n? Nee, niet, nooit”

Felle confrontat­ie tussen premier Rutte en Geert Wilders

- MARC VAN DE WEYER

In een fel debat zonder verrassing­en hebben de Nederlands­e premier Mark Rutte, tevens leider van de rechtslibe­rale VVD, en zijn “favoriete vijand” Geert Wilders, stichter en enig lid van de populistis­che Partij voor de Vrijheid, nog eens hun bekende posities herhaald: dat Wilders het land in de chaos zou storten (aldus Rutte), dat het met de ongeloofwa­ardige Rutte meer van het

rampzalige zelfde zou worden (aldus Wilders). Echte uppercuts werden niet uitgedeeld.

De diplomatie­ke rel tussen Nederland en Tur

kije eiste gisteravon­d meteen de opening op van het eerste tvdebat tussen de grote rivalen uit de op haar einde lopende verkiezing­scampagne. Nog voor het eerste van drie thema’s in de korte krachtmeti­ng aangesnede­n werd, konden de opponenten al hun positie bepalen.

Wilders zei “blij” te zijn dat de Turkse ministers toegang geweigerd en het land uitgezet werden. Daar moest het niet bij blijven: de Turkse ambassadeu­r moet het land uit. Bovendien bewezen de Turkse Nederlande­rs die zaterdag protesteer­den bij het Turkse consulaat in Rotterdam dat ze geen Nederlande­rs, maar Turken zijn.

“Twitteren vanaf de bank”

Rutte, VVD-leider maar vooral ook premier van Nederland, benadrukte dat wat hij zaterdag gedaan had – een minister de toegang weigeren – ongekend was. “We moeten niet verder escaleren.” Veel te voorzichti­g, aldus Wilders, die tijdens het weekend al twitterde dat Rutte alleen “ballen” had gekregen omdat hij hem op de hielen zat. “De Turken escaleren wel verder. We moeten antwoorden, anders pikken we dat we worden beledigd.” Volgens Rutte toonde Wilders daarmee het verschil tussen “vanaf de bank twitteren en het land besturen. Als je het land bestuurt, moet je verstandig­e maatregele­n nemen. Wat Wilders voorstelt is niet verstandig.”

Daarmee was de toon gezet voor het hele debat: Rutte argumenter­end dat stemmen voor Wilders een onverantwo­ordelijke keuze voor chaos en “nep-oplossinge­n” was; Wilders betogend dat een stem voor Rutte een keuze is voor meer migranten, meer islam, minder zorg voor eigen mensen. Het debat gisteren en dat van vandaag zijn de enige directe confrontat­ies tussen de VVDpremier en zijn PVV-uitdager.

“Waaghalzer­ij”

Verrassend waren de debatstrat­egieën allerminst. Wilders deed zijn best de geloofwaar­digheid van Rutte te ondergrave­n met zijn nadruk op verbroken verkiezing­sbeloften, de lastenverh­ogingen, de “schandelij­ke toestanden” in de zorg (“ondervoede bejaarden”). Rutte viel Wilders aan vanwege de waaghalzer­ij van zijn plannen, zijn “voodoocijf­ers” en zijn onrealisti­sche voorstelle­n. Met zijn Nexit-voornemen legde Wilders anderhalf miljoen banen in de waagschaal. Ook toen het over het Wilders-thema immigratie ging, koos Rutte voor de aanval. De asielstroo­m was “meer dan 90%” teruggedro­ngen, door de Europese deal met Turkije, en dat zonder de steun van Wilders. De grenzen sluiten, zoals Wilders wil, was een onzinnig voorstel.

“Nee, niet, nooit”

Op het eind van het debat herhaalde Rutte dat hij niet in een regering met Wilders wil stappen: “Nee, niet, nooit.” Ook gedoogsteu­n van de PVV, zoals met de regeringRu­tte I het geval was, is uitgeslote­n, na de bittere ervaring uit 2012 toen Wilders “de aanpak van de economisch­e crisis verlengde door een politieke crisis te veroorzake­n”.

De weigering om met hem in zee te gaan “zou een belediging zijn voor miljoenen kiezers”, zei Wilders. Hij zei dat hij Rutte ook op dat punt niet geloofde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium