Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedreigde tapirs krijgen na elf jaar eindelijk kleintje

- (sobu)

Vlak voor het seizoen weer begint, heeft Pairi Daiza er een publiekstr­ekker bij: tapirs Carlos en Dolores kregen vorige week na maar liefst elf jaar proberen eindelijk een liefdesbab­y. “Supergoed nieuws, want tapirs zijn bedreigd.”

Groot nieuws uit Brugelette: dierenpark Pairi Daiza opent op 1 april met één dier extra in portefeuil­le: vegetariër, knuffelbaa­r en op foto sowieso veel likes waard. Babytapir Therry heeft vandaag heeft de kleuter nog streepjes en vlekjes, binnen acht maanden verandert ze langzaam in een grote grijze steen met een piepklein slurfje. De tapir ziet eruit als een soort kruising van een wilde beer met een miereneter, maar dan met zo’n 300 kilogram aan gewicht, niet meteen het snoezigste huisdier.

Laatbloeie­rs

Mama Dolores en papa Carlos zijn al elf jaar een koppel, hun eerste kus hadden aan hun riviertje. “Maar er kwam nooit iets van”, zegt Aleksandra Vidanovski van Pairi Daiza. “En dan kun je aan verschille­nde verklaring­en denken, maar nu blijkt dat er niks mis is. Ze zijn gewoon laatbloeie­rs. Supergoed nieuws, want tapirs zijn bedreigd.”

Al hebben ze wel echt hun best gedaan. Dolores en Carlos hadden een serieuze relatie, met veel actie. Met goed materiaal ook – in verhouding tot hun lijf hebben mannelijke tapirs de grootste penis van alle zoogdieren. Maar zelfs dat leek niet te helpen. Terwijl de tapirs uit de Antwerpse Zoo wel vlot kindjes kregen, in 2015 én in 2016 nog, bleef het Waalse koppel kinderloos.

Tot dertien maanden geleden alle sterren plots goed stonden en Dolores wél zwanger raakte. Een meisje dan nog, altijd interessan­t binnen een kweekprogr­amma. Ook de timing is subliem: over iets meer dan twee weken opent het park al. “Het was extra verrassend aangezien ta- pirs hun baby zo lang dragen en we geen echo’s doen op dieren”, zegt Vidanovski. “We waren dus nooit 100% zeker van de zwangersch­ap, tot eind vorige week.”

 ?? FOTO PAIRI DAIZA ?? Mama Dolores met baby Therry.
FOTO PAIRI DAIZA Mama Dolores met baby Therry.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium