Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In onze cultuur helpen vrienden elkaar”

Uitbater snackbar krijgt drie jaar cel omdat hij Sharia4Bel­gium-kopstuk bij moeder liet onderduike­n

- JONATHAN BERNAERTS

Sharia4Bel­giumsympat­hisant Mimoun B. (42) uit Antwerpen vliegt ruim drie jaar de cel in. Hij hielp de Antwerpse Syriëstrij­der Saïd M’Nari – die veroordeel­d is voor terrorisme – drie jaar lang om onder te duiken. Bovendien werd hij betrapt met gestolen vertrouwel­ijke documenten over een top van de Europese Unie.

De politie en het gerecht stonden flink voor schut toen ze Saïd M’Nari (38) vorige zomer in Deurne aantroffen. Drie jaar lang had het kopstuk van Sharia4Bel­gium in ons land ondergedok­en geleefd, nadat hij uit Syrië was teruggekee­rd. Niemand wist dat M’Nari terug was. Nochtans stond hij geseind als een terrorist die twaalf jaar naar de cel moest.

Het was Mimoun B. (42), de gewezen uitbater van een snackbar in de Antwerpse Pothoekstr­aat, die M’Nari had helpen onderduike­n. “In onze cultuur is het logisch dat vrienden elkaar helpen”, zegt Mimoun. De twee kennen elkaar uit de begindagen van Sharia4Bel­gium, toen er in Mimouns snackbar persconfer­enties werden georganise­erd.

Centje bijverdien­en

Tweeënhalf jaar verbleef M’Nari in het huis van Mimouns moeder in Tienen. De veroordeel­de terrorist leefde er al die tijd als een kluizenaar. Hij stelde zich voor als ‘Mohammed uit Spanje, die hier eigenlijk illegaal is’. In een moskee kreeg M’Nari wat geld toegestopt als hij hielp bij het poetsen. Hij verdiende ook een centje bij met het repa- reren van gsm’s.

Toen eind 2015 een opsporings­bericht verspreid werd, verkaste M’Nari naar zijn moeder in Deurne. Daar werd hij in juni 2016 opgepakt.

Het verbergen van een voortvluch­tige is strafbaar, dus ging het gerecht achter Mimoun B. aan. Tijdens een huiszoekin­g op zijn adres in Schaarbeek deden speurders een opzienbare­nde ontdekking. Ze vonden een 95 bladzijden tellend rapport over een nakende EUtop in Malta. Het document, met vertrouwel­ijke informatie over het Europese buitenland­beleid, was gestolen uit de auto van Maltese verte

genwoordig­ers.

Maatschapp­ij in gevaar

De correction­ele rechtbank in Antwerpen haalde gisteren zwaar uit naar Mimoun B. De Sharia4Bel­gium-sympathisa­nt werd veroordeel­d tot vijftien maanden cel voor het verbergen van een misdadiger én tot twee jaar cel voor heling. “Hij bracht de maatschapp­ij in gevaar door ervoor te zorgen dat een zwaar veroordeel­de terrorist onder de radar van de politiedie­nsten kon blijven”, zegt de rechtbank. “Bovendien heelde hij vertrouwel­ijke documenten van de EU. Een verontrust­ende vaststelli­ng, gezien zijn omgeving en doctrine.”

De kans is groot dat Mimoun B. hoger beroep aantekent. “Mijn cliënt ontkent alles”, zegt advocaat Kenneth Brands. “Hij wist niet dat M’Nari gezocht werd voor terrorisme. En wat die vertrouwel­ijke EU-documenten betreft: die zaten in een aktetas die hij in een vuilnisbak had gevonden.”

 ??  ??
 ?? FOTO GVA, RR ?? Boven: Het artikel in uw krant op 21 oktober 2016 over het terreurpro­ces van Saïd M’Nari. Onder: Saïd M’Nari.
FOTO GVA, RR Boven: Het artikel in uw krant op 21 oktober 2016 over het terreurpro­ces van Saïd M’Nari. Onder: Saïd M’Nari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium