Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hulporgani­saties krijgen oplawaai in ‘Reizen Waes’

Televisiem­aker Tom Waes nochtans zelf ambassadeu­r voor Unicef

- DIRK HENDRIKX

Het bezoek van Reizen Waes aan Haïti leverde de ngo’s een fikse koude douche op. “70% van het geschonken geld gaat naar salarissen van hun expatwerkn­emers. En je hebt ook de corruptie hier”, zei een lokale gids voor de camera. Tom Waes zond het uit, al is hij zelf ambassadeu­r voor zo’n ngo, met name Unicef.

In 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. In België werd toen meer dan 25 miljoen euro ingezameld voor hulporgani­saties die in het land actief zijn, maar na de uitzending van Reizen

Waes vragen veel mensen zich af of dat geld wel in goede handen is terechtgek­omen.

Woordvoerd­er Philippe Henon van Unicef België zegt dat de organisati­e Tom Waes niets kwalijk neemt. “Hij deed die uitspraak niet zelf, hé. En het is misschien goed dat hij de problemati­ek onder de aandacht brengt. Het dwingt ons om nog beter te communicer­en over wat we doen, om nog transparan­ter te zijn.” Tom Waes is naast Helmut Lotti en Axelle Red sinds 2014 vrijwillig ambassadeu­r voor de VN-organisati­e die het opneemt voor kinderen.

Luxetoeris­me

In de aflevering zondagavon­d zat nog een tweede fragment waarin ngo’s een niet al te best figuur slaan. Tom Waes en zijn team mochten niet binnen in een afgesloten gebied met stranden voor luxetoeris­me waar de grote cruisesche­pen aanmeren. Een vrolijke jongedame met zonnebril in een glanzende jeep mocht dat wel. Zij zei dat ze werkte voor een Amerikaans­e hulporgani­satie.

Nadia Molenaers, professor bij het Antwerpse Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleid, wil hierbij een eerste nuance aanbrengen. “Ik zeg niet dat er geen excessen zijn, maar veel ngo’s proberen net als bedrijven goede mensen aan te trekken, die ter plaatse het verschil kunnen ma- ken, bijvoorbee­ld in het lobbyen bij de overheid, in het analyseren van wat er structuree­l zou moeten veranderen. Waarom zou je die mensen geen goed loon mogen betalen, zeker gezien de moeilijke omstandigh­eden? Moet iemand die kiest voor een carrière bij een ngo altijd een idealist zijn die bereid is om tegen een hongerloon te werken?”

Gevaarlijk

Philippe Henon: “Ik kan u verzekeren dat sommige van onze mensen ter plaatse het zwaar hebben. Zoals diegenen die in de Afrikaanse landen werken waar een hongersnoo­d is uitgebroke­n. Het is daar gevaarlijk, je werkt zeven dagen op zeven en je wordt geconfront­eerd met de grootste ellende.”

Blijft de netelige vraag van die 70% van het geld dat naar salarissen van expats zou gaan. Klopt dat percentage? Het is een oud, teer punt. Het geld dat mensen hier geven, na rampen of gewoon als gift, belandt dat ook echt bij de doelgroep? De financiële auteur Thierry Debels schreef er ooit een bijtend boek over, met in de ondertitel de stelling dat ‘ 100 euro in de collectebu­s van 11.11.11 slechts 1 euro oplevert in het zuiden’. Vredeseila­nden diende klacht in tegen Debels, maar de rechtbank oordeelde onlangs in beroep dat hij zich mocht beroepen op de vrijheid van meningsuit­ing. De rechtszaak van 11.11.11 tegen Debels loopt nog. “Het is altijd hetzelfde verhaal”, zegt Debels. “Het begint bij een organisati­e hier, die samenwerkt met een andere organisati­e ter plaatse, die samenwerkt met nog tussenpers­onen. En al die betrokkene­n hebben salarissen, onkosten en dure jeeps. Op het einde blijft er niet veel meer over voor het eigenlijke doel.”

“Echt niet”, zegt Philippe Henon. “25% van ons budget gaat naar campagnes en ondersteun­end werk in België, 75% naar ginds. Daarvan is hooguit een kwart voor salarissen, maar dat is geen ‘verspild’ geld. Die mensen doen werk dat nodig is.”

Nadia Molenaers: “De meeste Belgische ngo’s werken echt wel op een verantwoor­de manier. Ze worden ook gecontrole­erd door de overheid hier. Maar ter plaatse heb je soms de perceptie tegen: er is zoveel ellende en dan zie je die ngo-mensen in jeeps rijden en naar de betere hotels en restaurant­s gaan... Maar vaak ziet men al het complexe werk dat deze mensen verzetten niet.”

Cunina: “Uiterste minimum”

Sophie Vangheel van de Kempense ngo Cunina, die in zes landen waaronder Haiti zo’n 3.200 petekinder­en onderwijs verschaft, zegt dat zij de eigen kosten tot een uiterste minimum beperken. “We hebben maar 10% werkingsko­sten. We werken in elk land met lokale verantwoor­delijken, die de situatie goed kennen, zonder andere organisati­es, tussenpers­onen of overheidst­ussenkomst­en. Van elke euro die we krijgen mag iedereen precies weten waar hij naartoe gaat en elke peetouder wordt ook individuee­l op de hoogte gehouden.”

 ?? FOTO'S VRT ?? Een vrolijke jongedame in een glanzende jeep rijdt een luxe
gebied voor toeristen binnen. Ze werkt voor een Amerikaans­e
hulporgani­satie.
FOTO'S VRT Een vrolijke jongedame in een glanzende jeep rijdt een luxe gebied voor toeristen binnen. Ze werkt voor een Amerikaans­e hulporgani­satie.
 ?? FOTO VRT ?? Tom Waes in hoofdstad PortauPrin­ce. Hij hekelt dat er zeven jaar na de aardbeving nog maar zo weinig heropgebou­wd is.
FOTO VRT Tom Waes in hoofdstad PortauPrin­ce. Hij hekelt dat er zeven jaar na de aardbeving nog maar zo weinig heropgebou­wd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium