Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachttijde­n containers­chepen lopen op

Expediteur­s in Antwerpse haven hekelen capaciteit­stekort

-

Wie goederen per container naar Azië wil exporteren, moet momenteel geduld hebben. Door een te lage capaciteit op de containers­chepen lopen de wachttijde­n op, hebben sommige rederijen een reservatie­stop en zijn de tarieven ook erg hoog.

De spottariev­en voor lading vanuit Noord-Europa naar China zijn vorige week met 45% gestegen en liggen ze nu op het hoogste niveau van de voorbije vier jaar. Exporteren­de bedrijven hebben ook moeite om goederen te verschepen naar het Midden-Oosten en Azië.

De oorzaak zou een gebrek aan capaciteit op containers­chepen zijn. Mogelijk speelt het mee dat er door de nasleep van de rustigere periode van Chinees Nieuwjaar nu minder terugvaart­en zijn. Ook worden door grote wissels in scheepvaar­talliantie­s momenteel vaarschema’s herbekeken, wat kan leiden tot gaten in het aanbod.

Veel klachten

Bij de Vereniging Expediteur­s Antwerpen (VEA) bevestigen ze de problemen. “We krijgen de laatste dagen heel wat klachten binnen. Sommige rederijen hebben een boekingsto­p en nemen vanaf april pas opnieuw contai- ners aan”, zegt directeur Olivier Schoenmaec­kers. “Door het capaciteit­stekort liggen de tarieven ook hoger, al is vooral het feit dat sommige boekingen eenzijdig worden opgezegd problemati­sch voor onze leden. Zo krijgen ze hun goederen niet weg. Contracten moeten toch worden nageleefd?”

Schoenmaec­kers vraagt ook zich af hoe het komt dat men in tijden van algemene overcapaci­teit in de scheepvaar­t toch te maken krijgt met een tekort aan plaatsen. Volgens hem zal de kwestie ook besproken worden met FIATA, een wereldwijd­e koepel van expediteur­s en logistieke bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium