Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teo wordt nu echt wel onhoudbaar

Moederclub Dynamo Kiev hoopt dat deal tussen Anderlecht en Poolse spits afspringt (zodat het de goalgetter zelf kan verkopen)

- JÜRGEN GERIL

En hij blijft maar scoren. Lukasz Teodorczyk (25) maakte tegen WaaslandBe­veren zijn twintigste competitie­doelpunt in dertig matchen. De kans dat de Pools spits volgend seizoen nog bij Anderlecht speelt, is quasi nihil. Teo is gegeerd in alle Europese topcompeti­ties, waardoor Anderlecht zelfs al hard moet onderhande­len om zijn aankoopopt­ie te lichten. Moederclub Dynamo Kiev zou de topscorer liefst zelf verkopen voor 15 à 20 miljoen euro.

Lukasz Teodorczyk wordt nog dit seizoen de productief­ste Anderlecht-spits sinds de eeuwwissel­ing. In alle competitie­s samen - Jupiler Pro League, Europa League en Beker van België - zit hij nu aan 28 doelpunten in 40 matchen. In het legendaris­che seizoen 2000-2001, met de befaamde Champions League-campagne, strandde

Tomasz Radzinski op 29 goals.

Een van de duurste Polen ooit

Bij Dynamo Kiev, dat hem voor 700.000 euro verhuurt aan paars-wit, vloekten ze al. “Natuurlijk zien we de cijfers van Teo bij Anderlecht”, verklaarde voorzitter Ihor Surkis al. “Natuurlijk hebben we spijt van die uitleenbeu­rt. De vraag is of Teodorczyk dat hier gekund zou hebben. Hij werd uitgeleend op vraag van onze coach Rebrov. Meer nog, Rebrov wilde verlost zijn van Teo. Daarvoor ga ik hem toch eens bij mij roepen.” Het Oekraïense gevloek klinkt nog harder nu blijkt dat Teo gegeerd is in Engeland, Duitsland en Italië. Zo valt zijn naam in de Premier League bij Everton en West Bromwich en in de Serie A bij AC Milan. Met een geschatte transferpr­ijs tussen 15 en 20 miljoen euro kan hij zelfs de vierde

duurste Poolse voetballer uit de geschieden­is worden - na Milik (Napoli, 32 miljoen), Krychowiak (PSG, 26 miljoen) en Zielinski (Napoli, 20 miljoen).

Anderlecht begrijpt uiteraard ook dat Teodorczyk grof wild is en wil graag zijn aankoopopt­ie van 4,7 miljoen bij Dynamo Kiev lichten om de aanvaller deze zomer dan zelf te verkopen. Alleen blijkt dat helemaal niet zo simpel. Alvorens de optie kan geactiveer­d worden, moet er een persoonlij­k akkoord met Teo zelf worden gevonden.

De Pool is paars-wit weliswaar dankbaar voor het herlancere­n van zijn carrière, maar beseft ook dat de recordsala­rissen bij Anderlecht niet eens in de buurt komen van wat hij straks in het buitenland kan verdienen. “Die aankoopopt­ie?”, repliceert zijn makelaar Marcin Kubacki. “Het is nog niet eens zeker dat Anderlecht met Teo tot een deal komt over zijn contractdu­ur en salaris. Lukasz moet ook aan zijn toekomst denken. Dynamo Kiev hoopt zelfs een beetje dat het akkoord met Anderlecht afspringt, want dan kan het hem zelf verkopen. Dat is hun enige kans om nog geld aan Teodorczyk te verdienen. We zien wel. Spelen voor Kiev zal hij nooit meer doen, want de coach heeft hem daar nooit echt gesteund.”

Relatie met Dynamo?

Vraag is hoe de band tussen Anderlecht en Kiev is. De aankoopopt­ie van 4,7 miljoen euro lijkt een vriendenpr­ijsje, maar zo vriendscha­ppelijk is de relatie niet tussen de Brusselse en de Oekraïense club waar Teo nog tot 2019 onder contract ligt. Zo moest Anderlecht twee jaar procederen vooraleer Dynamo Kiev de laatste schijf van twee miljoen euro voor Dieumerci Mbokani stortte. Ze gunnen elkaar bitter weinig.

Teo zelf wil Anderlecht als afscheidsc­adeau eerst nog aan de titel en Europees succes helpen door te blijven scoren. Daarna krijgt hij de kans om op zijn 25e de grootste transfer van zijn carrière te maken. “Ik heb nooit getwijfeld aan zijn doelpunten­instinct”, besluit zijn makelaar Marcin Kubacki. “Hij is een volbloed goalgetter en ook bij Dynamo was hij productief in de speelminut­en die hij kreeg voor zijn blessure ( beenbreuk, red.). Het is

normaal dat er van overal interesse is.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium