Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietspaden scoren pover in onderzoek provincie

Fietsbarom­eter legt pijnpunten mobiliteit bloot

- MARC WOUTERS

In opdracht van de provincie Antwerpen werd in 2015 de toestand van de fietspaden in Ekeren geanalysee­rd. De resultaten van de zogenaamde fietsbarom­eter werden onlangs gebundeld. Met een 4,8 op 10 op scoort Ekeren niet te best. “Zo’n fietsbarom­eter is een nuttig instrument, maar wat ons district betreft ook deels achterhaal­d”, zegt districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (NVA).

Dat in het verleden niet voldoende werd geïnvestee­rd in het onderhoud en aanleggen van fietspaden, geeft districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx grif toe. “Wij zijn aan een inhaalbewe­ging bezig. Ik hoop dat we over enkele jaren een nieuwe kans krijgen. Ik ben er van overtuigd dat we dan minstens een onderschei­ding halen.”

Eerste gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA), onder meer bevoegd voor mobiliteit, onderstree­pt dat het niet de bedoeling is om Ekeren met de vinger te wijzen. “Integendee­l, de fietsbarom­eter helpt bij het beslissing­en nemen over de toekomstig­e investerin­gen in de fietsinfra­structuur”, benadrukt Lemmens.

Veiligheid en comfort

“Met de provincial­e fietsbarom­eter ontwikkelt de provincie Antwerpen een uniek instrument in Europa. De fietsbarom­eter bundelt informatie over de veiligheid, het comfort en het gebruik van de fietsroute­s. Met die gegevens kunnen de lokale beleidsmak­ers aan de slag.”

In samenwerki­ng met de Fietsersbo­nd reed in 2015 een meetfiets door Ekeren. Het districtsb­estuur heeft niet op de resultaten van de fietsbarom­eter gewacht. “Sinds 2015 is er toch al wat water door de Schelde gevloeid”, zegt Palinckx. “Een aantal knel- punten in het rapport zijn al opgelost of worden in de loop van dit en volgend jaar aangepakt.”

Geschil met grondeigen­aar

Het fietspad op de brug van de Leugenberg kreeg een erbarmelij­ke score van 2 op 10. “Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) heeft voor 2018-2019 één miljoen euro vrijgemaak­t om langs beide kan- ten van de rijweg op de brug een veilig en comfortabe­l fietspad aan te leggen. De brug over de spoorweg in Mariaburg krijgt volgend jaar een veilig fietspad. Meteen wordt ook het kruispunt beneden aan de brug heraangele­gd. Hiervoor voorziet het district 280.000 euro”, let Palinckx uit.

Palinckx geeft ook toe dat de Schriek in Mariaburg een knelpunt blijft. “De straat is veel te smal om er een fietspad aan te leggen. Positief is de fietsbarom­eter over de fietsostra­de die langs de spoorlijn door Ekeren loopt. Jammer dat de verbinding tussen Mariaburg en Kapellen voorlopig niet lukt omwille van een geschil met een grondeigen­aar.”

Slecht rapport

De Kloosterst­raat en aansluiten­d de Dorpstraat worden heraangele­gd. “Volgend jaar is het slecht rapport van 2 op 10 vergeten”, zegt Palinckx. Ook andere knelpunten worden aangepakt: Klein Hagelkruis en het maaien van de bermbegroe­iing aan de Schriek. “We nemen nota van een aantal ongemakken die de meetfiets registreer­de, zoals een scherpe asverleggi­ng op de Veltwijckl­aan, op- en afrijden aan kruispunte­n en het trilcomfor­t. De aanleg van een fietstunne­l onder de spoorlijn ter hoogte van het station en het verlengen van het fietspad naar de Bunt, werden niet in de fietsbarom­eter opgenomen. Deze werken starten binnenkort. Wij blijven alert als het gaat om de veiligheid van onze burgers, zeker wat de zwakke weggebruik­er betreft”, besluit Palinckx.

KOEN PALINCKX Districtsb­urgemeeste­r (NVA) “Wij blijven alert als het om de veiligheid van onze burgers en onze zwakke weggebruik­ers gaat.”

 ?? FOTO WF ?? Ekeren scoort niet te best als het om de toestand van de fietspaden gaat. “We zijn aan een inhaalbewe­ging bezig”, klinkt het bij districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (NVA).
FOTO WF Ekeren scoort niet te best als het om de toestand van de fietspaden gaat. “We zijn aan een inhaalbewe­ging bezig”, klinkt het bij districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (NVA).
 ?? FOTO WF ??
FOTO WF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium