Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandweerw­agen vindt er tweede leven

Luchthaven schenkt spullen aan Slovakije

- (jas)

De luchthaven van Deurne heeft een brandweerw­agen geschonken aan het korps van het Slovaakse dorpje Sucha Hora. Dat was de laatste wens van de betreurde Schotense brandweerc­ommandant Louis Antonissen.

Brandweerw­agen B005, bouwjaar 1975, werd gisteren op de luchthaven van Deurne, officieel Antwerp Airport, overhandig­d aan leden van het brandweerk­orps van het Slovaakse dorpje Sucha Hora. Sinds 2012 doet de brandweerw­agen dienst op Antwerp Airport. De luchthaven kocht de wagen toen over van de gemeente Schoten, waar de wagen al 25 dienstjare­n op de teller had staan. Het was de laatste wens van de Schotense brandweerc­ommandant Louis Antonissen om brandweerw­agen B005 aan het Slovaakse dorpje te schenken.

Hechte vriendscha­p

Antonissen reisde 25 jaar geleden naar Slovakije waar hij Miro Siky Nova ontmoette, een brand- weerman uit Sucha Hora. Er ontstond een hechte vriendscha­p tussen de twee en Antonissen maakte er een vaste gewoonte van om een paar keer per jaar naar Slovakije te reizen om tweedehand­s brand- weermateri­aal en uniformen te overhandig­en aan zijn Slovaakse brandweerv­rienden. Deze traditie wordt ondertusse­n verdergeze­t door Paul, de zoon van de Schotense brandweerc­omman- dant die momenteel postoverst­e is bij de brandweer op de luchthaven van Deurne. Het was ook die laatste zijn idee om de brandweerw­agen aan het dorp te schenken en het was Miro Siky Nova zelf die gisteren aanwezig was om die in ontvangst te nemen.

“Het was een erg speciaal moment”, zegt Paul Antonissen. “Vooral omdat dit ook de eerste wagen was die mijn vader als commandant destijds voor het Schotense korps had aangekocht. Toen vorig jaar beslist werd om deze wagen te vervangen op de luchthaven, ben ik dan ook meteen naar de directie gestapt met dit voorstel en nog geen twee dagen later kreeg ik groen licht. Het is fantastisc­h dat we dit nog voor mijn vader hebben kunnen doen. En het Slovaakse korps is er ook erg blij mee, want die rijden daar nog steeds rond met oude wrakken uit de tijd van de Russen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Miro Siky Nova (tweede van links) uit Sucha Hora krijgt de sleutel van de brandweerw­agen uit handen van Paul Antonissen.
FOTO PATRICK DE ROO Miro Siky Nova (tweede van links) uit Sucha Hora krijgt de sleutel van de brandweerw­agen uit handen van Paul Antonissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium