Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Multinatio­nals massaal gebuisd op het vlak van mensenrech­ten

- KRISTOF SIMOENS

Multinatio­nals nemen het niet altijd even nauw met de mensenrech­ten. Dat blijkt uit de allereerst­e Corporate Human Rights Benchmark, ontwikkeld voor (en door) beleggers en mensenrech­tenorganis­aties. Van de 98 gescreende multinatio­nals halen er slechts zes de helft van de punten.

Ethische beleggers die niet willen dat hun centen worden geïnvestee­rd in bedrijven die een loopje nemen met de mensenrech­ten, kunnen voortaan terecht bij de Corporate Human Rights Benchmark. Die werd gisteren in Londen voorgestel­d op initiatief van mensenrech­tenorganis­aties en institutio­nele beleggers (zoals pensioenfo­ndsen en verzekeraa­rs) en krijgt de steun van internatio­nale vakbonds- en werkgevers­organisati­es en de Britse, Zwitserse en Nederlands­e overheid. 85 van ’s werelds grootste vermogensb­eheerders – samen goed voor zo’n 5.300 miljard dollar aan belegginge­n – hebben zich al achter deze benchmark geschaard.

De eerste editie bevat 98 multinatio­nals uit drie sectoren die wel vaker met mensenrech­tenschendi­ngen het nieuws halen: kleding, grondstoff­en en voeding. De bedrijven werden gescreend op een honderdtal indicatore­n, gaande van salarissen en vakbondsvr­ijheid tot afwezighei­d van kinderarbe­id.

Op termijn wil de organisati­e de vijfhonder­d grootste multinatio­nals ter wereld opvolgen. Geen overbodige luxe, want er is nog veel werk aan de winkel: van de 98 gescreende bedrijven halen er slechts zes de helft van de punten, terwijl 63 van de 98 niet eens 30% halen. “Bekeken door een mensenrech­tenbril bestaat het perfecte bedrijf nog niet. Al doen sommige wel harder hun best dan andere”, zegt Steve Waygood van Aviva Investors, een van de drijvende krachten achter de studie. “Meer transparan­tie en de wens om op te klimmen in de rangschikk­ing zullen op termijn het respect voor de mensenrech­ten alleen maar ten goede komen.”

AB InBev “ontevreden”

De enige ‘Belg’ in het lijstje, AB InBev, moet het stellen met een magere 27%, ‘goed’ voor een 45ste plaats in de lijst (ter vergelijki­ng: de Nederlands­e concurrent Heineken haalt 32%). “Wij zijn voorstande­r van businesspr­aktijken die de mensenrech­ten respectere­n en die aansluiten bij de internatio­nale normen van ondernemin­gsgedrag, met inbegrip van de United Nations Global Compact”, reageert woordvoerd­er Kathleen Van Boxelaer van AB InBev. “We zijn dan ook ontevreden met ons resultaat in deze benchmark en zullen de resultaten zorgvuldig analyseren. We zullen de feedback gebruiken om verbeterin­gen aan te brengen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? AB InBev, producent van onder meer Stella Artois en Jupiler en de enige ‘Belg’ in het lijstje, moet het stellen met 27%.
FOTO PHOTO NEWS AB InBev, producent van onder meer Stella Artois en Jupiler en de enige ‘Belg’ in het lijstje, moet het stellen met 27%.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium