Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adembeneme­nde spanning

Annelies en Eline komen in nood na duikproef die fluitje van cent leek

- TOM DE LEUR

Een duikproef in het spelprogra­mma De Mol werd wel héél spannend voor Annelies en Eline, de twee overgeblev­en vrouwen in het spel. Annelies kreeg onder water een paniekaanv­al en moest bijstand krijgen van een duiker. Ook Eline, die aan claustrofo­bie lijdt, had het even moeilijk. Volgens presentato­r Gilles De Coster was de gezondheid van de deelnemers nooit in gevaar.

“Wie zijn adem vijf seconden onder water kan inhouden, kan dit varkentje wassen.”

Dat hadden de vijf overgeblev­en deelnemers van De Mol te horen kregen toen ze een duikproef voorgescho­teld kregen. De kandidaten moesten een paar meter zonder zuurstof naar beneden duiken, naar een constructi­e met een luchtbel waarin ze konden ademen. In die luchtbel moesten ze een voor een een kaart met aanwijzing­en bestuderen en uit het hoofd leren. Vervolgens konden ze weer naar de oppervlakt­e.

Voor de drie mannen verliep de proef vlekkeloos, maar vooral Annelies kreeg het moeilijk. De 58jarige lerares godsdienst uit Schoten slaagde erin de luchtbel te be- reiken, maar worstelde met haar duikbril en kreeg een paniekaanv­al. Een duiker voelde nattigheid en kwam meteen in de luchtbel om Annelies te kalmeren en extra zuurstof te geven.

Ook de 24-jarige politieage­nte Eline voelde zich niet lekker na de proef. Annelies was naar eigen zeggen “totaal in paniek”. “Ik kreeg een borrel binnen en wist het totaal niet meer. Ik voelde alles op me afkomen.”

“Nooit gevaar”

Volgens presentato­r Gilles De Coster zag de paniekaanv­al van Annelies er best angstaanja­gend uit, maar was haar leven op geen enkel moment in gevaar. “Je moest echt alleen je adem vijf seconden kunnen inhouden om naar die luchtbel te zwemmen. De kandidaten waren duidelijk gebrieft over het belang van een gecontrole­erde ademhaling. We wisten dat er iemand kon panikeren in die luchtbel, daar waren we op voorbereid, ook op erger. Maar erger is het nooit geworden.”

De duikproef was ook op voorhand in België getest met een duikclub én met ex-kandidaten van De Mol van vorig jaar om na te gaan of de proef voor ongetraind­e mensen haalbaar was.

In Zuid-Afrika was bij elke proef op of onder water een specialist aanwezig, net als een groot medisch team. “Alle kandidaten zijn ook medisch gescreend, natuurlijk. We wisten dat Eline claustrofo­bie had, maar we hebben haar nooit verplicht om mee te doen aan die proef. Ze wou dat zelf en heeft het ook gehaald, net als Annelies, die toch 58 is. De Mol is ook een beetje een programma met proeven waarin je geconfront­eerd wordt met dingen waar je een beetje ongemakkel­ijk van wordt. Maar we gaan mensen nooit dingen laten doen waar ze zich niet goed bij voelen. Dat is nooit onze stijl geweest.”

 ?? FOTO VIER ?? Links: Annelies krijgt het moeilijk en meteen is er een duiker om haar te helpen. Rechts: Eline voelt zich niet lekker.
FOTO VIER Links: Annelies krijgt het moeilijk en meteen is er een duiker om haar te helpen. Rechts: Eline voelt zich niet lekker.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium