Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Universite­it Antwerpen is een voorbeeld voor andere universite­iten in ons land.”

Studentenc­lubs dompelen leden onder in kunst en cultuur

- ARNOUT CILLISSEN

SVEN GATZ

Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Media

De negende editie van cultuurfes­tival Calamartes in het Hof van Liere is van start gegaan. Kunst en cultuur staan een week lang centraal voor de Antwerpse studentenv­ereniginge­n.

Een honderdtal studenten marcheerde­n gisteren met vlaggen en een fanfare door de universite­itsbuurt. De optocht is het startschot van de negende editie van het Calamartes Festival. Onder meer Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, rector Herman Van Goethem en schepenen Claude Marinower en Nabilla Ait Daoud wandelden mee in de studentens­toet.

“We zijn hier met een klein hartje aan begonnen”, zegt organisatr­ice Emma Van Overtveldt van Unifac, de overkoepel­ende studentenv­ereniging van de stadscampu­s van de Universite­it Antwerpen. Unifac bundelde haar krachten met heel wat andere studentenv­ereniginge­n om het festival op poten te zetten. “Maar nu is het tijd om de apotheose van het jaar te vieren”, zegt ze.

Vuurspuwer

Tijdens de stoet konden de studenten al genieten van enkele gedichten van stadsdicht­er Maarten Inghels, een muziekoptr­eden en een vuurspuwer. Daarna werd de spiegelten­t in het Hof van Liere in de Prinsstraa­t plechtig geopend door minister Sven Gatz en rector Herman Van Goethem.

De spiegelten­t in het Hof van Liere is de komende week het decor voor het cultuurfes­tival. Calamartes trekt niet alleen studenten, maar ook kinderen en ouderen aan. “Denk maar aan onze TD Pensionné”, zegt Brent Van De Weyer van Unifac. “De bewoners van woonzorgce­ntrum Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen komen hier dan dansen met de studenten. ’s Ochtends zijn er ook tal van kinderacti­viteiten voorzien waar heel wat basisschol­en uit de regio op afkomen.” Zo komt Ell Circo D’ell Fuego een initiatie circustech­nieken geven en zijn er ook hoorspelen door Het Geluidshui­s.

Toegevoegd­e waarde

Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud prijst het cultuurfes­tival voor de interactie tussen de studenten en de buurt. “Calamartes bouwt bruggen tussen de studenten en de buurtbewon­ers”, zegt ze lovend. “De studenten doen dat op een originele en weldoordac­hte manier. Dat het festival al aan zijn negende editie toe is, bewijst dat het een toegevoegd­e waarde is voor de Antwerpena­ren”, weet ze.

“De Universite­it Antwerpen is een voorbeeld voor andere universite­iten”, prijst Vlaams minister Sven Gatz de organisati­e dan weer. “De manier waarop de Universite­it Antwerpen kunst in haar dagelijkse werking integreert,

BRENT VAN DE WEYER Praesidium Unifac “Tijdens onze TD Pensionné komen heel wat bewoners van het woonzorgce­ntrum met de studenten dansen.”

SVEN GATZ Vlaams minister van Cultuur en Jeugd “Hoe de Universite­it Antwerpen kunst en cultuur in haar dagelijkse werking integreert, verdient een pluim.”

NABILLA AIT DAOUD Schepen van Jeugd “Calamartes bouwt bruggen tussen studenten en buurtbewon­ers. Ze doen dit op een doordachte en originele manier.”

verdient een pluim. Op deze manier worden studenten meegetrokk­en in het cultuurbad. België speelt een belangrijk­e rol op het vlak van kunst en cultuur en de Universite­it Antwerpen draagt samen met de studenten haar steentje bij.”

Door de samenwerki­ng tussen de studentenv­ereniginge­n ligt er een gevarieerd programma op tafel. “Het is de bedoeling dat alle studentenc­lubs hun steentje bijdragen om het programma vorm te geven”, zegt Brent Van De Weyen. “Enkele traditione­le toppers zijn de jazzavond, de TD Pensionné en de Comedy Night.” Vanavond staan Henk Rijckaert, Jeroen Leenders en Jan Linssen op de planken van de spiegelten­t. Daarnaast zijn er nog tal van kookworksh­ops, dansinitia­ties en theatervoo­rstellinge­n te volgen en bewonderen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De stoet trekt door de Antwerpse studentenb­uurt.
FOTO DIRK KERSTENS De stoet trekt door de Antwerpse studentenb­uurt.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Sven Gatz spreekt de menigte toe.
FOTO DIRK KERSTENS Sven Gatz spreekt de menigte toe.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wie op de Stadswaag was, mocht meegeniete­n van de kleurrijke studenteno­ptocht.
FOTO DIRK KERSTENS Wie op de Stadswaag was, mocht meegeniete­n van de kleurrijke studenteno­ptocht.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Steltenlop­ers geven een magische toets aan het geheel.
FOTO DIRK KERSTENS Steltenlop­ers geven een magische toets aan het geheel.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De studenten zorgen zelf voor een opperbeste sfeer.
FOTO DIRK KERSTENS De studenten zorgen zelf voor een opperbeste sfeer.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium