Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom terug, Antwerp

Topclubs én kleinere clubs zien oudste club van het land graag naar eerste klasse komen

- LUDO VANDEWALLE, JURGEN GERIL

Herman Van Holsbeeck manager Anderlecht “Een goede zaak voor ons voetbal. Antwerp hoort gewoon in eerste thuis.”

Michel Louwagie manager AA Gent “Ze hebben geld én voetbalken­nis. En straks een stadion. Dan kan heel veel, dat heeft AA Gent ook bewezen.”

Vincent Mannaert manager Club Brugge “Als de relletjes uitblijven, kan niemand toch wat tegen sfeer op de tribunes hebben?”

Luc Devroe manager KV Oostende “12.000 man voor een scherm. Dat kunnen alleen Antwerp en Standard. Dat kunnen zelfs Anderlecht of Club Brugge niet.”

Dertien jaar is het geleden dat Antwerp FC in eerste klasse speelde. Het zou genoeg moeten zijn om de club te vergeten. Maar dat is niet het geval. Playoff 1deelnemer­s Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en KV Oostende, maar ook een kleinere club zoals KV Kortrijk zien de Great Old heel graag opnieuw op het hoogste niveau.

Geen enkele van de door ons geïntervie­wde clubleider­s is rouwig dat Antwerp in plaats van Roeselare naar de hoogste afdeling komt. “Een aanwinst voor eerste klasse”, klinkt het in koor.

“Een goede zaak voor het Belgisch voetbal”, oordeelt Anderlecht­manager Herman Van Holsbeeck. “Antwerp is een club die altijd in eerste klasse thuishoort. Het was indrukwekk­end wat die promotie teweegbrac­ht. Maar we moeten ook eerlijk zijn: een club uit Antwerpen in eerste klasse is niet meer dan normaal.”

“Dit betekent dat ons bezoekersv­ak tegen Antwerp altijd uitverkoch­t zal zijn”, aldus Luc Devroe van KV Oostende. “Dat is altijd aangenamer dan wanneer er maar 30, 40 man in dat vak staan. Maar ze horen natuurlijk in eerste klasse thuis. Als je ziet dat de club 12.000 man naar een stadion lokt om naar vier grote schermen te kijken. Dat is fenomenaal. Ik denk dat er maar twee clubs in België zoiets kunnen verwezenli­jken. Standard en Antwerp. Zelfs Club en Anderlecht kunnen dat niet. Mocht Antwerp elk jaar meedoen voor de eerste drie plaatsen in 1A, dan vult het gemakkelij­k een stadion van 40.000 man.”

Opletten

“Ik ga niet zeggen dat we schrik hebben, maar we gaan toch goed volgen wat er in Antwerpen gaat gebeuren”, aldus Gentmanage­r Michel Louwagie. “Antwerp gaat groeien. Het heeft met Paul Gheysens een kapitaalkr­achtig iemand, met Patrick Decuyper iemand met voetbalkno­whow en het gaat een stadion zetten. Dan kan heel veel, dat heeft AA Gent ook bewezen. Het komt eraan. Antwerp kan een echte topclub worden. Het enige nadeel is dat het niet de enige club in Antwerpen is. Beerschot gaat ook nog met 30 à 40 procent van de Antwerpse voetballie­fhebbers lopen. Dat nadeel hebben wij in Gent niet.”

“Het potentieel is er altijd geweest”, pikt Vincent Mannaert, directeur van Club Brugge, in. “In mijn idee is het immer een kwestie van tijd geweest alvorens die club er opnieuw zou staan zoals ze perioden kenden in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Nu wordt het afwachten hoe snel de club weer aansluitin­g bij de top zal vinden, hoe snel er rendement zal zijn.”

Ook bij een kleinere club als KV Kortrijk is men allesbehal­ve rouwig om de terugkeer. Voorzitter Joseph Allijns: “Met een dynamisch man als Paul Gheysens en Patrick Decuyper die de koe bij de horens neemt, zal dit een verrijking voor eerste klasse zijn. Ze zullen het niveau de hoogte injagen. Ja, Antwerp kan voor ons eindigen maar ik beschouw de club niet als een bedreiging. Ondanks onze dramatisch­e terugronde zijn we nog altijd tiende geëindigd. Zonder degradatie­gevaar.”

Reputatie fans

Antwerp FC draagt na al die jaren nog steeds de kwalijke reputatie van een deel van zijn supporters met zich mee. Zaterdag was bij het promotiefe­est van enige geweldpleg­ing geen sprake en dat heeft indruk gemaakt: 13.000 uitzinnige supporters, maar geen enkel incident. Het stelt de clubleider­s gerust.

“Ik denk wel dat de supporters het ook correct zullen houden op verplaatsi­ng”, meent Herman Van Holsbeeck. “De frustratie die er jaren was, is nu weg en zij hebben er alle baat bij dat de club op een goeie manier wordt vertegenwo­ordigd.”

“Als iedereen zich gedraagt dan is het een verrijking voor ons voetbal”, voegt Luc Devroe toe. “Gelukkig hebben de fans zaterdag bewezen dat het ook op een goeie manier kan. Laten we hopen dat ze volgend jaar een heel seizoen hetzelfde gedrag vertonen. Dan zal iedereen heel tevreden zijn met Antwerp.”

“Als de relletjes uitblijven, kan niemand toch iets tegen wat sfeer op de tribunes hebben?”, besluit Vincent Mannaert.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sfeer gegarandee­rd in het bezoekersv­ak als Antwerp volgend seizoen op bezoek komt.
FOTO PHOTO NEWS Sfeer gegarandee­rd in het bezoekersv­ak als Antwerp volgend seizoen op bezoek komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium