Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempense club moet in elke linie op zoek gaanaar versterkin­g

-

De degradatie naar 1B zal grote gevolgen hebben voor de spelersker­n. Wie blijft er en wie zoekt er andere oorden op? Het is een sprong in het onbekende, maar wij probeerden al een eerste balans op te maken.

Doel

Van Langendonc­k ligt nog twee jaar onder contract, maar het zal geen sinecure zijn om de Limburger te overtuigen mee af te zakken naar 1B. Ondanks de vele tegengoals bewees Van Langendonc­k dat hij het potentieel heeft voor het hoogste niveau, dat zal de andere clubs niet ontgaan zijn. Vraag is vooral: wat wil de speler? Van Langendonc­k voelt zich thuis in het warme nest van de Kemphanen, maar in juni wordt de doelman 28. Een ideale leeftijd om zich aan een nieuw avontuur te wagen. Tweede doelman Van Hout is einde contract, maar is bij een vertrek van Van Langendonc­k een waardige opvolger. Verbist kan dan een trapje in de pikorde stijgen.

Verdedigin­g

Wie drie jaar op rij de meest gepasseerd­e verdedigin­g heeft, weet waar het schoentje wringt. Ironisch genoeg biedt de degradatie Westerlo een kans om er met de grove borstel door te gaan. Christense­n en Miletic liggen nog onder contract en hun transfers mogen nog tot de meevallers gerekend worden, al kwam die laatste centraal veel beter tot zijn recht dan op de flank. De offensieve impulsen van Christense­n kunnen in 1B dan weer meer succes opleveren.

Heylen zou volgend jaar een absolute meerwaarde zijn in de defensie. De Antwerpena­ar toonde zich secuur en diep be- gaan met het lot van de club, maar keert op het einde van zijn huurperiod­e terug naar Anderlecht, waar hij nog een jaar onder contract ligt. Het lijkt geen makkelijke klus om hem daar los te weken.

Voor Daems, Schuermans en Apau betekent de degradatie allicht het afscheid. Als je ambitie hebt om te promoveren, is Daems - 39 in oktober - geen keuze voor de toekomst. Schuermans heeft in vijf jaar Westerlo de wisselvall­igheid niet uit zijn spel gekregen en Apau kon na een sterk eerste jaar zijn beste vorm nooit meer benaderen. Ook voor Mustoe, Ruyssen en Matthys lijkt er niet meteen een rol weggelegd.

Middenveld

Ook op het middenveld moet er allicht een nieuwe puzzel gelegd worden. Hyland verraste met een sterk seizoen, maar is vrij om te gaan. De Trinidadaa­n - nog steeds maar 27 - droomt nog altijd van Engeland, dan lijkt 1B geen ideale carrièreze­t. Ook Rommens zal na een degelijk seizoen op belangstel­ling kunnen rekenen. Eén voordeel voor Herman Wijnants: het rendement van het Westelse jeugdprodu­ct is mogelijk nog niet hoog genoeg om iedereen te overtuigen. Een extra jaartje in de Kempen zou in dat opzicht niet slecht zijn. Annys en Henkens lieten al uitschijne­n dat een verlengd verblijf in ’t Kuipje hen zeker niet afschrikt. Zij hebben ook de kwaliteite­n om aan de top van de tweede afdeling mee het verschil te maken. Van Molenbergh­s - uitgeleend aan Lommel United - en Nikolic wordt in juni definitief afscheid genomen, Buyens keert terug naar Genk. Voor Heymans biedt de degradatie mogelijkhe­den.

De Belgische jeugdinter­national zal in 1B voluit zijn kans krijgen om zich bij de grote jongens te tonen.

Aanval

Wat er ook gebeurt: offensief is er nood aan vers bloed. Ganvoula trekt naar Anderlecht en Strandberg keert terug naar Club Brugge, dat staat al vast. Met Acolatse en De Ceulaer liggen nog wel twee spelers onder contract die in 1B voor vuurwerk kunnen zorgen, maar Wijnants zal zijn beste troeven moeten uitspelen als hij beide spelers in Westerlo wil houden. Een transfer hoeft bovendien niet dramatisch te zijn. Zo ligt Acolatse nog twee jaar onder contract. Als de Amsterdamm­er echt weg wil, dan zal de voormalige kaas- en wijnhandel­aar boter bij de vis willen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium