Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom zouden we de Champions League niet kunnen winnen? ”

LEICESTER CITY herleeft onder Shakespear­e, de gewezen assistent van Ranieri

- BART LAGAE

Het was een van de grootste voetbalspr­ookjes uit de wereldlite­ratuur: Leicester City wint de Premier League. Twaalf maanden later wil de club nog straffer doen. “Waarom zouden we de Champions League niet kunnen winnen?” Je zou er geen snars van geloven, tenzij het over Leicester gaat. En als de man die het zegt niet Ranieri, maar... Shakespear­e heet.

Een Comedy of Errors. Dat is het voetbalsei­zoen van Leicester City in een notendop. Het spijt ons dat we dit artikel moeten beginnen met een verwijzing naar een stuk van William Shakespear­e. We hadden het graag anders gedaan. Maar Leicester City gaf ons geen andere keuze sinds de aankondigi­ng dat Craig Shakespear­e tot het einde van het seizoen de opvolger van de ontsla- gen Claudio Ranieri wordt.

Shakespear­e - Shakey voor de vrienden - werd precies 401 jaar na de beroemde toneelschr­ijver geboren in de West Midlands. Maar daar houdt elke vergelijki­ng met de auteur van Hamlet en Othello dan ook op. Craig Shakespear­e draagt steevast een donkerblau­w trainingsp­ak, beschikt over een Engelse dubbele kin en houdt ervan lol te trappen in de kleedkamer. Elementen die we niet op de Wikipedia-pagina van William hebben teruggevon­den.

Overleed William Shakespear­e op 52-jarige leeftijd, dan moet het voor Craig nog allemaal beginnen op zijn 53e. De gewezen middenveld­er van Walsall was vorig seizoen de assistent van Claudio Ranieri in het onvergetel­ijke kampioenen­jaar. Na het ontslag van Ranieri leidde hij het team in de Premier League-wedstrijde­n tegen Liverpool en Hull. Beide wedstrijde­n werden gewonnen met 3-1 en de in slaap gevallen sterren als Jamie Vardy en Riyad Mahrez toonden zich weer springleve­nd. Fans die eerst nog protesteer­den om het “unfaire” ontslag van Ranieri, waren de eersten om Shakespear­e toe te juichen. De spelers waren vol lof. En mensen die hem kennen, zeggen dat niet Ranieri maar wel Shakey het brein was achter de onwaarschi­jnlijke landstitel van vorig jaar. De Thaise clubleidin­g geeft hem het voordeel van de twijfel en maakte vorig weekend bekend dat hij tot het einde van het seizoen aan het roer staat.

Degradatie afgewend

Gisteren sprak Shakespear­e dan voor het eerst als hoofdtrain­er de pers toe. Het zaaltje in het King Power-stadion was veel te klein voor de massaal aanwezige media. In Claudio Ranieri’s laatste wedstrijd als hoofdtrain­er verloor Leicester met 2-1 in Sevilla. De terugwedst­rijd vanavond is dus zeker ‘speelbaar’. Op de Franse middenveld­er Nampalys Mendy na is iedereen fit. “Dankzij de goal op verplaatsi­ng ( van Ja

mie Vardy, red.) wordt het een interessan­te wedstrijd”, zegt Shakespear­e. “De sfeer in het stadion wordt speciaal. Ik verwacht dat het team voortbouwt op het momentum van onze vorige twee overwinnin­gen.”

Het is nog maar de eerste keer dit seizoen dat Leicester twee keer op rij kon winnen in de Premier League. Het grote schrikbeel­d - degradatie na een kampioenen­jaar - lijkt afgewend. De Leicester-fans zien het opnieuw helemaal zitten en hebben vanavond zin in een sfeer zoals ze die vorig jaar rond deze tijd beleefden: het gevoel het onmogelijk­e waar te maken.

Die vraag kreeg Shakespear­e ook gisteren op zijn bord. “Kan Leicester City de Champions League winnen?”

“Waarom niet?”, antwoordde hij met een brede glimlach. “We zijn hier nu en we proberen elke match te winnen. Geen enkele wedstrijd is bij voorbaat gewonnen of verloren.”

Het zou een quote zijn die in de mond van gelijk welke trainer wordt weggezet bij de voetbalcli­chés. Maar dit is Leicester. En schreef een beroemde West-Midlander niet ooit: “Wij zijn gemaakt uit het stof der dromen. En ons kleine leven wordt afgerond met een slaap.” Het zou zo uit het dagboek van Shakey kunnen komen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium