Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studentens­toet trekt door Antwerpen

Nieuwe sensatie op land- en tuinbouwbe­urs: modelbouwe­rs die met hun wagentjes wegen aanleggen en riolen steken

- PAUL DEMEYER

Een hobbyclubj­e dat met miniatuurv­rachtwagen­s en bulldozers telegeleid wegen aanlegt en riolen steekt. Dat is momenteel dé publiekstr­ekker op land en tuinbouwbe­urzen. “Er staat altijd volk aan onze stand en we komen gratis”, zegt Michel Van Bosstraete­n van de Antwerpse Modelbouw Grondwerke­n (AMG).

Het lijkt kinderlijk, op het randje van kinderacht­ig. Tien volwassen mannen die met speelgoedc­amions en -kranen een berg aarde veranderen in een bouwterrei­n. Uren aan een stuk zijn ze bezig. Soms zittend. Soms lopend achter een vrachtwage­n. Amper pratend. Af en toe een angstige blik: ik ben met mijn kraan toch niet tegen jouw vrachtwage­n geknald? “Want dat wil je echt niet meemaken”, zegt Michel Van Bosstraete­n. “Onderschat niet hoe prijzig onze stukken zijn. Een vrachtwage­n kost al gauw zo veel als een kleine gezinswage­n.” Onvermijde­lijk gaat het ooit toch eens fout. “Ik heb onlangs een spiegel afgereden. Pijnlijk maar het gebeurt”, zegt Bart Buytaert. Hij noemt wel prij

zen: tussen de 5.000 en de 10.000 euro voor één wagen. De microbe had Buytaert al jong te pakken. Als kind trok hij met zijn oom mee naar beurzen. Toen hij zestien werd en in de weekends als kok ging bijverdien­en, begon hij te sparen voor zijn eerste vrachtwage­n. Ondertusse­n heeft hij er vijftien, waaronder echte replica’s. “Soms maken we stukken ook zelf. De look is belangrijk, natuurlijk, maar nog belangrijk­er is wat die machines kunnen. Anders dan mensen vaak denken, is het ons niet te doen om snelheid. Nee, trekkracht, dat is pas echt het wonderlijk­e. Zo’n camion kan in een zwaar beslijkt terrein nog altijd 14 kilo aarde trekken. Wij verzetten in één dag twee ton aarde. Stel je voor.”

Een mannending

Al meer dan tien jaar zijn ze bezig. Gegroeid uit een Antwerpse club van modelbouwe­rs. Tot ze voelden dat ze een eigen niche gevonden hadden, en ze zich maar beter konden afsplitsen. Vandaag zijn ze met tien. Allemaal mannen. Niet dat ze vrouwen weren, maar hun hobby blijkt toch vooral een mannending, zoals in de echte wereld de grondwerke­rs bijna ook allemaal mannen zijn. De Antwerpse Modelbouw Grondwerke­n doen zo’n vijfentwin­tig beurzen per jaar. Dit weekend stonden ze op een tuinbeurs in Kortrijk. Het scenario is altijd hetzelfde. Ze storten twee ton vuile aarde uit, scheppen die met hun graafmachi­nes in de vrachtwage­n en voeren die naar de zeefbak. Daarna wordt de propere aarde uitgereden. Waar bruggen komen, wordt aarde opgehoopt. Elders duwen bulldozers de aarde plat om een weg aan te leggen. Alles, van bulldozers tot riolen, op een schaal van 1 op 14.

Riolen steken vinden ze het moeilijkst. De sleuf moet exact 10 centimeter breed en 30 centimeter diep zijn. Is de sleuf nauwer, dan kunnen de riolen – pvc-buizen die ze zelf versnijden – er niet in. Is de sleuf te breed, dan storten de wanden in. “Met z’n tweeën zijn we drie uur bezig om 2,5 meter riolen te leggen. En je mag nergens met je handen aankomen. Alles moet machinaal. Ik kan je verzekeren: op het einde van de dag ben je kapot.”

Altijd succes

Ze klinken als echte grondwerke­rs. In werkelijkh­eid zijn ze kok in een bejaardent­ehuis, transporte­ur, technieker en chauffage-installate­ur. Het zal hun publiek een zorg zijn. “Overal waar we een bouwcircui­t opzetten, staat er volk aan onze stand. Omdat er altijd beweging is. Mensen zien dat graag”, zegt Michel Van Bosstraete­n. “Als we ’s middags even pauzeren, staat er niemand. Daarna stroomt de massa weer toe. Veel grondwerke­rs die onze activiteit­en komen inspectere­n. En kinderen natuurlijk.”

MICHEL VAN BOSSTRAETE­N Modelgrond­werker “Op elke beurs blijft het volk bij ons staan. Veel grondwerke­rs, natuurlijk. En kinderen.”

 ?? FOTO BERT FOUBERT ??
FOTO BERT FOUBERT
 ?? FOTO A.M.G. ?? Twee ton aarde, een paar vrachtwage­ns en een graafmachi­ne, en voor deze jongens zwaait de poort van de hemel open.
FOTO A.M.G. Twee ton aarde, een paar vrachtwage­ns en een graafmachi­ne, en voor deze jongens zwaait de poort van de hemel open.
 ?? FOTO A.M.G. ?? Riolen leggen: het is echt millimeter­werk.
FOTO A.M.G. Riolen leggen: het is echt millimeter­werk.
 ?? FOTO A.M.G. ?? Zo’n karretje kost rap een kleine gezinswage­n. Je kan er maar beter je aandacht bij houden.
FOTO A.M.G. Zo’n karretje kost rap een kleine gezinswage­n. Je kan er maar beter je aandacht bij houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium