Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever verbiedt meeting Turkse extremiste­n in Berchem

Volgens Bart De Wever is bezoek van MHP-politicus Ali Güler te groot risico voor openbare orde

- JORIS VAN DER AA

Burgemeest­er Bart De Wever (NVA) heeft een campagneme­eting van de extreemrec­htse en nationalis­tische Turkse beweging Grijze Wolven, vrijdagavo­nd in Berchem, verboden.

Volgens de Antwerpse burgemeest­er vormt de meeting van de extreme Turkse nationalis­ten, die zouden afzakken naar een eigen lokaal in de Statiestra­at in Berchem, een te groot risico voor de openbare orde.

Het is al de tweede bijeenkoms­t van de Grijze Wolven in Antwerpen die op een njet van de stad Antwerpen stuit. De Grijze Wolven wilden bij Turksport dit weekend ook een groot ontbijt organisere­n met politicus Ali Güler, een kopstuk van de extreemrec­htse partij MHP, maar dat evenement werd verboden omdat het zou plaatsvind­en in stedelijke in- frastructu­ur, zonder dat de organisato­ren toestemmin­g van de stad Antwerpen hadden gevraagd.

Extra analyse

De Wever was aanvankeli­jk niet geneigd om de meeting met dezelfde politicus in Berchem te verbieden, omdat vrijheid van meningsuit­ing en vrijheid van vereniging grondwette­lijke rechten zijn. Bovendien waren er tot afgelopen weekend geen concrete aanwijzing­en dat de openbare orde in het gedrang zou komen. Maar de rellen in Nederland brachten daar de voorbije dagen veranderin­g in. Burgemeest­er De Wever liet na het weekend een extra analyse maken van de situatie.

“Volgens de politie vormt de geplande meeting wel degelijk een risico voor de openbare orde. Na de couppoging in Turkije waren er al spanningen en incidenten, onder meer tegen de Gülen- BART DE WEVER

Burgemeest­er van Antwerpen “Na de spanningen rond de recente gebeurteni­ssen in Nederland geeft de politie voorlopig een negatief advies voor deze bijeenkoms­t.” school. De recente inci

denten in Nederland hebben ervoor gezorgd dat de politie voorlopig negatief adviseert.”

De aankondigi­ng van het Vlaams Belang om vrijdagavo­nd aan de ingang van de zaal in de Statiestra­at te gaan protestere­n tegen de bijeenkoms­t, zorgde alleen maar voor meer potentiële conflicten. “Meetings zoals die van de Grijze Wolven ho

ren hier niet thuis”, vindt Filip Dewinter van Vlaams Belang. “Wij zullen ons daar tegen blijven verzetten. En met resultaat, blijkbaar. Oppositie voeren werkt!”

Geen verbod in Genk

Een gelijkaard­ige meeting van Grijze Wolven/MHP’ers in Genk, met dezelfde politicus Ali Güler, gaat voorlopig wel door.

Güler is op toernee door België om zijn landgenote­n te overtuigen om voor de grondwetsw­ijziging te stemmen die president Erdogan nog meer macht zal geven. Wim Dries, CD&V-burgemeest­er van Genk, vindt dat hij geen wettelijke redenen heeft om een bijeenkoms­t van de Turkse nationalis­ten te verbieden.

Bij de Belgisch Turkse Federatie, de koepelorga­nisatie van de Grijze Wolven, was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium