Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtbewon­ers AZ Monica vragen actie tegen vandalen

Buurtbewon­ers Jos Van Geellaan kreunen onder overlast door hangjonger­en

- JAN STASSIJNS

Buurtbewon­ers van de Jos Van Geellaan in Deurne, achter AZ Monica, krijgen steeds meer te maken met overlast. Afgelopen weekend werd nog een matras in brand gestoken. “En dat is geen alleenstaa­nd geval”, zegt bewoner Fouad Atari. “Van zodra de politie arriveert, slaan de jongeren op de vlucht.”

Afgelopen weekend kreeg de Antwerpse brandweer een oproep uit de Jos van Geellaan in Deurne. Vandalen staken een matras in brand, vlak aan één van de sociale appartemen­tsblokken van Woonhaven. Een paar dagen eerder ging er ook nog een vuilnisbak in vlammen op.

Een groot aantal blokken in de Jos Van Geellaan staan leeg. Deze zomer worden ze afgebroken om plaats te maken voor de bouw van nieuwe sociale huurwoning­en. De overige appartemen­ten gaan in 2018 tegen de vlakte. Een heel deel van de wijk staat dus leeg, wat vandalen vrij spel geeft om ongezien en ongehinder­d hun ding te kunnen doen. Woonhaven heeft de leegstaand­e blokken afgesloten met houten platen, maar wie langs de woningen loopt, merkt al snel gebroken glas op de grond op afkomstig van de ingeslagen ra- men. Ook deuren werden geforceerd en brievenbus­sen vernield. En ook de restanten van de afgebrande matras van afgelopen weekend liggen er nog steeds.

Krakers

“Tussen de blokken verzamelen regelmatig groepjes hangjonger­en die tot diep in de nacht lawaai staan maken”, vertelt buurtbewon­er Fouad Atari. “Niet zomaar lawaai, maar echt roepen en schreeuwen. De politie komt hier dikwijls, maar wat kunnen ze doen? Van zodra ze hier arriveren, zijn al die amokmakers al lang weg. De leegstaand­e panden worden ingenomen door krakers. Ze worden weggejaagd door de politie, maar ze zijn weer even snel te- rug. Het is hier geen rustige wijk, nee. En veilig ook niet. Toen ik hier zeventien jaar geleden kwam wonen was dat nog anders, maar het is steeds erger geworden. Vandaag is het wel heel erg. Auto’s die worden gevandalis­eerd, een steekparti­j hier vlak voor mijn deur en in elk appartemen­t is al minstens één of twee keer ingebroken. Deze wijk wordt steeds meer een getto.”

“Hoe sneller, hoe liever”

Lang blijft Fouad niet meer in de wijk wonen. Ook zijn appartemen­tsblok wordt binnenkort afgebroken en Woonhaven zorgt dat alle huidige bewoners elders terecht kunnen. “Hoe sneller ik hier weg ben, hoe liever”, zegt Fouad. “Mijn kinderen zullen het jammer vinden wanneer we ver- huizen, want zij gaan hier natuurlijk al een tijdje naar school en hebben hun vrienden hier. Maar dit is geen plaats om kinderen op te voeden.”

Bij Woonhaven is men op de hoogte van de problemati­ek. “We proberen de leegstaand­e appartemen­ten zo goed mogelijk af te sluiten in afwachting van de afbraak”, zegt woordvoerd­er Jan Hendrickx. “Onze wijktoezic­hter passeert regelmatig om te kijken of er nieuwe beschadigi­ngen zijn en waar we opnieuw afsluiting­en moeten plaatsen. Voor alle schade wordt door de politie een proces-verbaal opgesteld, maar het probleem zal zich pas definitief oplossen wanneer de blokken effectief weg zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ?? De plek waar de matras in brand werd gestoken, is nog duidelijk zichtbaar. De meeste ramen zijn uit voorzorg dichtgetim­merd.
De plek waar de matras in brand werd gestoken, is nog duidelijk zichtbaar. De meeste ramen zijn uit voorzorg dichtgetim­merd.
 ?? FOTO BFM ?? Een beeld van de brandende matras.
FOTO BFM Een beeld van de brandende matras.
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Alles ligt er verloederd bij.
FOTO'S WALTER SAENEN Alles ligt er verloederd bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium