Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De staatsman tegen de twitteraar

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

E en echte winnaar heeft het eerste debat tussen de Nederlands­e premier Mark Rutte en zijn grootste uitdager Geert Wilders niet opgeleverd. En verrassend­e uitspraken zijn er ook niet gevallen. Het was een debat tussen de ervaren staatsman en de populistis­che Twitteraar. De twee vielen elkaar voortduren­d aan op hun geloofwaar­digheid. Wilders wees de premier op niet gehouden verkiezing­sbeloften, Rutte verweet zijn rivaal dat zijn plannen onuitvoerb­aar zijn.

Mark Rutte heeft als een echte manager zijn land door de economisch­e crisis geleid en kan op economisch vlak een mooi palmares voorleggen. Nederland behoort tot de koplopers in Europa. Maar de Nederlande­rs hebben daarvoor een prijs betaald. Wilders viel de premier zwaar aan op de bezuinigin­gen die hij in de zorg heeft doorgevoer­d. Waar Wilders zelf ooit het geld zou halen voor een betere zorg, kon hij niet vertellen. Toen het thema migratie werd besproken, had Rutte Wilders min of meer in de tang met de vraag hoe hij dan de Nederlands­e grenzen precies ging sluiten en hoe hij alle Korans uit Nederland zou verwijdere­n. Maar Rutte kwam op zijn beurt dan weer niet geloofwaar­dig over toen hij de onverdedig­bare deal met Turkije over de vluchtelin­gen moest verdedigen. En ook toen het over de rel met Turkije ging en Wilders opmerkte dat Nederland kampte met het probleem van een grote groep niet-geïntegree­rde Turken, had Rutte niet echt een antwoord.

Het debat deed af en toe denken aan de confrontat­ies tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Ook daar stonden de ervaring en de redelijkhe­id tegenover de nationalis­tische grootspraa­k en het discours van uitsluitin­g. Puur rationeel zullen veel Nederlande­rs wel begrijpen dat het verstandig­er is om niet op Wilders te stemmen, maar stemmen doe je niet alleen met je hoofd, ook met je hart.

Rutte is een degelijke politieke leider, maar, net als Hillary Clinton, niet meteen een charismati­sche figuur. Er is wel één levensgroo­t verschil met Amerika: in Nederland strijden geen twee partijen om één stoel, maar veel partijen om veel zitjes. Als geen enkele partij met Wilders in zee wil, wordt hij nooit premier. Rutte heeft gisteravon­d nog eens heel duidelijk gemaakt dat hij nooit in een coalitie stapt met de PVV. Het zou kunnen dat een aantal Wilders-aanhangers daarom nog afhaakt. Maar ook als Wilders het niet haalt en Rutte verder kan regeren in een of andere coalitie, zal hij rekening moeten houden met de gevoelighe­den en de frustratie­s die Wilders naar boven heeft gehaald. Met alleen maar een bloeiende economie blijf je geen verkiezing­en winnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium