Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baby geboren op toilet

-

Ze dacht dat ze gewoon even naar het toilet moest. Kaat Delzeyne was hoogzwange­r, maar in het ziekenhuis hadden ze gezegd dat het nog lang geen tijd was. En plots was daar dan toch een hoofdje. “Ik heb niet eens afgezien”, zegt Kaat.

Daar zat Kaat Delzeyne dan, op de vloer van de kleinste kamer in haar huis. In haar armen: Marie-Lou, 49 centimeter, 3,7 kilo. Ze was nochtans op tijd naar het moederhuis gegaan, vrijdagoch­tend. Ze had nog een week te gaan, maar het was begonnen. Ze voelde het. Dus vertrokken zij en haar man Luc Dehaene naar het ziekenhuis. Veel te vroeg, zeiden ze daar, en ze stuurden de aanstaande ouders terug naar huis.

Drie keer persen

Luc was net even weg, toen Kaat even voor 16u naar het toilet moest. Ze zat amper neer of haar water brak. “Plots was daar een hoofdje. Ik ben recht gaan staan, heb drie keer geperst en ons kleine meisje lag in mijn handen. Ik heb niet eens afgezien.”

“Ik heb Marie-Lou in een handdoek gewikkeld en hield haar tegen mijn eigen lichaam om mijn lichaamswa­rmte door te geven. Je doet die dingen op instinct. Dan heb ik mijn man gebeld.”

Luc, die vliegensvl­ug naar huis terugkeerd­e, riep de buren te hulp. “Onze buurvrouw Nancy is al drie keer thuis bevallen.” Maar het was buurman Dominique die in actie schoot. “Met zijn tweeën hebben we meer handdoeken genomen om moeder en kind te verzorgen. En we hebben de hulpdienst­en gebeld, zo- dat mijn vrouw naar het ziekenhuis kon.”

Gisteren was Kaat alweer thuis. Zij en Marie-Lou stellen het opperbest. “Ik heb amper een halfuur pijn gevoeld, één-twee-drie en de bevalling was voorbij.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Kaat Delzeyne en haar man Luc Dehaene met MarieLou: “Eéntweedri­e en de bevalling was voorbij.”
FOTO PETER MALAISE Kaat Delzeyne en haar man Luc Dehaene met MarieLou: “Eéntweedri­e en de bevalling was voorbij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium