Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De overwinnin­g heeft er echt ing ezeten”

Frédéric Caudron grijpt met Roland Forthomme nipt naast nieuwe wereldtite­l

- (tevl)

Voor het tweede jaar op rij geen wereldtite­l driebanden voor landenteam­s voor Frédéric Caudron. Maar wat heeft het gescheeld? Samen met Roland Forthomme greep de inwoner uit Oostmalle nipt naast het goud. “Het was een erg lastige finale”, zegt Caudron.

In de halve finale op het WK in het Duitse Viersen wisten Caudron en Forthomme de Nederlands­e titelverde­digers Dick Jaspers en Jean van Erp nog uit te schakelen. De titel leek voor het grijpen. Maar in de finale bleek Zuid-Korea, dat gevormd werd door Choi SungWon en Kim Jae Guen, een maatje te groot. “Het was een erg moeilijke en spannende finale”, blikt Caudron terug. “We stonden een tijdje gelijk met 26-26, maar in het midden van de wedstrijd keerde het tij. We hadden wat minder geluk en konden onze kansen niet benutten. Uiteindeli­jk verloren we nipt met 40-34. Zes puntjes verschil, de overwinnin­g heeft er echt ingezeten. Misschien was het de spanning? Dat speelt in zo’n finale toch mee. Al lukte het in de voorrondes wel, tegen ook niet de makkelijks­te ploegen.”

Het parcours van Caudron en Forthomme mocht inderdaad gezien worden. In de kwartfinal­e stond het duo al tegenover het sterke Duitsland. Daarna volgde de lastige halve finale tegen titelverde­diger Nederland. “De Duitsers waren op papier eigenlijk sterker dan wij. En de Nederlande­rs waren na hun titel van vorig jaar opnieuw de uitgesprok­en favorieten. Dat we die twee landen konden kloppen, was op zich al een goede prestatie. Maar ook de Zuid-Koreanen waren niet van de minste. De nederlaag is dus zeker geen schande.”

Voor Caudron was het ondertusse­n al zijn zesde WK-deelname op rij. Na vier zeges en vorig jaar de bronzen medaille, pakt hij nu dus het zilver. Voor de inwoner van Oostmalle was het wel de eerste keer dat hij met Roland Forthomme deelnam. De vorige vijf jaren was Eddy Merckx altijd de ploegmaat van Caudron. Was dat niet wennen, zo’n nieuwe teammakker? “Voor Roland kwam ons nipte verlies harder aan. Voor hem was het zijn eerste kans om zich tot wereldkamp­ioen te kronen. Ik heb er toch al vier gewonnen. Al blijft het natuurlijk ook voor mij jammer.”

Over twee weken reist Caudron naar Luxor voor de tweede manche van de wereldbeke­r. De eerste manche wist hij te winnen. In Egypte hoopt hij te bevestigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium