Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is GroenLinks klaar om mee te regeren?

- Kirsten Lucas en Inger Baller, Nederlands­e assistentp­oliticolog­en UAntwerpen

Onder impuls van de ambitieuze en populaire Jesse Klaver stevent GroenLinks in Nederland op een aardige zetelwinst af. Meteen maakt de partij voor het eerst in haar bestaan kans op regeringsd­eelname. Maar is GroenLinks daar wel klaar voor?

Terwijl de PvdA de wonden likt van vier jaar regeren, is aan de linkse horizon een ‘Jessias’ opgestaan. Jesse Klaver (30), de lijsttrekk­er van GroenLinks, heeft de uitgesprok­en ambitie om als eerste linkse premier sinds 2001 de voortrekke­r van veranderin­g te zijn. Daarbij gaat hij niet traditione­el te werk, maar hanteert hij een Amerikaans­e stijl. Zijn speeches zijn soms zo sterk geïnspiree­rd op Obama dat het vertalinge­n lijken.

Daarnaast legt hij de nadruk op zijn persoonlij­ke verhaal: ouders met Marokkaans en Indisch bloed, opgevoed door zijn alleenstaa­nde moeder, opgeklomme­n van beroepsond­erwijs tot de universite­it. Ook organiseer­t hij al sinds zijn aantreden in 2015 ‘meet-ups’ door het hele land met partijlede­n en geïnteress­eerden en spreekt hij dus voor overvolle zalen à la Bernie Sanders.

Die nieuwe aanpak levert GroenLinks 16 zetels op in de peilingen; een verviervou­diging van het huidige aantal zetels. In het totaal versplinte­rde Nederlands­e partijland­schap maakt dit Klaver een duidelijke kandidaat om te regeren.

Deze rol is nieuw voor GroenLinks. De partij heeft sinds haar oprichting in 1990 nog nooit geregeerd, maar was wel een kritisch-constructi­eve partner van de regeringsp­artijen op bepaalde onderwerpe­n. Zo steunde GroenLinks in 2011 de Nederlands­e politiemis­sie naar Kunduz (Afghanista­n) en sloot de partij in 2012 het Lenteakkoo­rd over het begrotings­tekort.

Toch zorgde die partnerrol ook voor grote spanningen binnen de partij. De steun voor de Kunduz-missie en de interne strijd die daarop volgde, betekenden in het najaar van 2012 bijna het politieke einde van GroenLinks. De partij verloor meer dan de helft van haar zetels en behield alleen enige macht door haar positie in de Senaat.

In 2013 maakte GroenLinks daarop een

vuist door de stekker te trekken uit de begrotings­onderhande­lingen. Met het aantreden van Klaver is de partij van koers veranderd: van kritische oppositie naar potentiële leverancie­r van de premier.

Compromiss­en sluiten

De peilingen wijzen op forse winst voor GroenLinks, CDA en D66. Maar de kans dat Klaver echt premier wordt is klein: de VVD van huidig premier Mark Rutte blijft waarschijn­lijk de grootste partij van Nederland. Aangezien samenwerki­ng met de PVV van Geert Wilders is uitgeslote­n door vrijwel alle partijen, ligt een coalitie van VVD, GroenLinks, CDA en D66 voor de hand. Ook al zitten er inhoudelij­k flinke verschille­n tussen die partijen. Klaver zal dus, voor het eerst in de geschieden­is van de partij, compromiss­en moeten sluiten.

Het paradepaar­dje van GroenLinks is het klimaat: kerncentra­les moeten dicht, de CO2-uitstoot moet beperkt en autorijder­s moeten betalen per kilometer. VVD en CDA daarentege­n willen extra investeren in asfalt en zien niks in rekeningri­jden. En waar GroenLinks op klimaat een medestande­r heeft in D66, staat Klaver alleen in zijn aanpak van inkomenson­gelijkheid. Geen van de andere partijen steunt de extra belastinge­n die GroenLinks wil invoeren. VVD, CDA en D66 willen het aantal belastinge­n in Nederland juist terugdring­en via een versimpeli­ng van het belastings­telsel.

Ook op het gebied van zorg staat GroenLinks tegenover de andere partijen. Door de vergrijzin­g staat (de betaalbaar­heid van) het zorgstelse­l onder druk. Groen- Links wil het eigen risico (het Nederlands­e remgeld) volledig afschaffen, terwijl CDA, D66 en VVD dit zien als een goed instrument om de kosten in de hand te houden.

Naast de financiële kant van de zorg, gaan de partijen het ook moeilijk eens worden over de ethische kwestie van het ‘voltooid leven’. Waar VVD, D66 en GroenLinks van mening zijn dat ouderen zelf moeten kunnen bepalen hoe en wanneer ze willen sterven, past dit niet bij de christelij­ke waarden van CDA.

Mochten VVD, CDA, D66 en GroenLinks het toch eens worden over het te voeren beleid, dan rest de vraag of GroenLinks wel klaar is voor regeringsd­eelname. De partij heeft namelijk de regel dat volksverte­genwoordig­ers maximaal drie termijnen mogen dienen. Die regel is bedoeld om elitevormi­ng te voorkomen, maar leidt in de praktijk tot een gebrek aan (politieke) expertise.

Wie kan GroenLinks benaderen om bijvoorbee­ld de rol van minister van Klimaat in te vullen? Femke Halsema, die de partij tot 2010 heeft geleid, is na een periode van een bekoelde relatie weer terug bij de partij en misschien geïnteress­eerd. Maar haar voorganger Paul Rosemöller heeft de actieve politiek al lang geleden verlaten. GroenLinks zal dus terug moeten vallen op lokale bestuurder­s en experts die voorheen geen politieke ambitie hadden.

Het vormen van de nieuwe Nederlands­e regering zal dus qua beleid en poppetjes een behoorlijk­e uitdaging worden, maar wel een uitdaging die Jesse Klaver graag aangaat.

 ?? FOTO AFP ?? Jesse Klaver op bezoek in een Amsterdams­e school. Premier wordt hij allicht niet, maar ‘Jessias’ kan GroenLinks wel naar regeringsd­eelname loodsen.
FOTO AFP Jesse Klaver op bezoek in een Amsterdams­e school. Premier wordt hij allicht niet, maar ‘Jessias’ kan GroenLinks wel naar regeringsd­eelname loodsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium