Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

SYRIË/BOYCOT VREDESGESP­REKKEN:

De Syrische rebellen willen de voor deze week geplande gespreksro­nde over het Syrische conflict in de Kazachse hoofdstad Astana boycotten. Volgens hen gaan, ondanks de eind december beklonken wapenstils­tand, het “geweld tegen burgers” en de “aanvallen op rebellenge­bieden” voort en houdt behalve Damascus ook Rusland zich niet aan de afspraken. ‘Astana’ loopt parallel met Syriëoverl­eg in Genève, onder bemiddelin­g van de Verenigde Naties. In de Zwitserse stad worden de vredesgesp­rekken volgende week hernomen.

VS/BOEING NAAR CHINA:

De Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Boeing gaat zijn eerste fabriek buiten de Verenigde Staten bouwen, in het oosten van China. De werken zouden nog deze maand starten. Boeing werkt voor zijn Chinese fabriek, die in de stad Zhoushan komt, samen met de lokale vliegtuigc­onstructeu­r Comac. Het contract tussen Boeing en de Chinezen werd eind vorig jaar getekend, voor de verkiezing van Donald Trump als president van de VS. De Republikei­n is een hevig tegenstand­er van het delokalise­ren van productie.

DUITSLAND/LUCHTHAVEN­STAKING:

De staking op de luchthaven­s in Berlijn duurt zeker tot woensdagoc­htend 5 uur, zo heeft vakbond Verdi aangekondi­gd. Aanvankeli­jk zou de actie dinsdagoch­tend beëindigd worden. Op de luchthaven­s van Tegel en Schönefeld heeft het grondperso­neel het werk neergelegd om zijn eis voor meer loon kracht bij te zetten. De hinder is groot: zowel vrijdag als gisteren werden honderden vluchten geschrapt. Vanuit Brussels Airport is er geen enkele vlucht naar de Duitse hoofdstad.

NEDERLAND/PLOFKRAAK:

Door een plofkraak bij een geldautoma­at van Rabobank in het Nederlands­e Vinkel, is een deel van het bankkantoo­r ingestort. Twee appartemen­ten en de redactie van een aantal lokale bladen in het gebouw werden ontruimd. Niemand raakte gewond door de explosie. De daders zijn gevlucht. Of ze buit hebben meegenomen, is nog onduidelij­k.

ISRAËL/PALESTIJNS­E AANVALLER GEDOOD:

Aan een van de toegangen naar de oude stad van Jeruzalem heeft een Palestijn maandag twee grenswacht­ers verwond met een mes. Hij werd ter plekke doodgescho­ten. De aanvaller was een inwoner van OostJeruza­lem, het Palestijns­e deel van de stad dat door Israël is geannexeer­d. Hij drong een grenspost binnen en verwondde er twee agenten voor hij werd neergescho­ten.

ZUIDKOREA/ NIEUWE PRESIDENT:

De ZuidKorean­en zouden het liefst Moon Jae In, het voormalige hoofd van de ZuidKoreaa­nse Democratis­che partij, als nieuwe president zien. Moon, die het bij de presidents­verkiezing­en van 2012 al opnam tegen de afgezette presidente Park Geun Hye, haalt in een peiling een score van 29,9 procent. Waarschijn­lijk organiseer­t ZuidKorea begin mei presidents­verkiezing­en om een vervanger voor Park te zoeken. Het Grondwette­lijk Hof bevestigde vrijdag dat de 65jarige presidente, die ervan beschuldig­d wordt samen met haar vriendin Choi Soon geld te hebben afgeperst van ZuidKoreaa­nse bedrijven, voorgoed moet aftreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium