Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg bedot heel Nederland

Ekerenaar Thomas Cammaert is de mol bij noorderbur­en

- (tove)

THOMAS CAMMAERT

De mol in Nederland ‘‘Ik hoop stiekem dat ‘Wie is de Mol?’ me ook televisiew­erk oplevert. Op het Vlaamse scherm? Als het zich aandient, graag!’’

Thomas Cammaert is een nobele onbekende bij ons, maar de kerel uit Ekeren bleek zopas ‘de mol’ te zijn in de Nederlands­e versie van de populaire televisieh­it. “Pas helemaal op het einde was er één kandidaat die me ervan verdacht het spel te saboteren”, zegt de acteur.

Exact drie miljoen Nederlande­rs keken naar de finale van Wie

is de Mol? Het programma, bij onze noorderbur­en al toe aan de zeventiend­e jaargang, wordt elk jaar nog populairde­r. “De finale was zaterdag in hartje Amsterdam. Er stond een enorme mensenmass­a. Ik voelde me net Justin Bieber”, lacht Cammaert die in Nederland in musicals als Soldaat Van Oranje speelde.

Deze editie was memorabel. Kijkers bleven tot het laatste denken dat tv-presentato­r Jochem Van Gelder de mol was. Ook de kandidaten zelf, die op het einde van elke aflevering een vragenlijs­t moeten invullen, hadden niet aan Thomas gedacht. “Volgens de makers was het geleden van 2006 dat iemand zo goed de mol speelde. Pas in aflevering 8 heeft een kandidaat mij verdacht. Op alle 55 vragenrond­es is mijn naam slechts twee keer gevallen.”

“Geen voorkennis”

De tactiek van Cammaert? “In tegenstell­ing tot eerdere ‘mollen’ wilde ik zo weinig mogelijk op voorhand weten. Kwestie van oprecht verrast te zijn als de presentato­r iets zou zeggen. Gaan we paardrijde­n? Wow leuk! Ik was altijd oprecht. Ik wilde ook de bestemming en de namen van de anderen niet weten tot het spel begon. Toch heb ik hier en daar de boel kunnen saboteren. Al kwam er ook lef aan te pas. Er zijn momenten geweest dat ze me keihard hadden kunnen betrappen.”

Hoe de makers hem kozen als mol? “Ik heb meegespeel­d in de dramareeks Ramses, over wijlen Ramses Shaffy. Dat was van dezelfde omroep. Ik had toen al gezegd dat Wie is de Mol? een van mijn lievelings­programma’s was.”

21.700 volgers

“Ik heb ondertusse­n al gemerkt dat de belangstel­ling voor mijn persoon de afgelopen dagen flink is toegenomen”, merkt Thomas op. “Mijn Instagrama­ccount staat op 21.700 volgers. Dat is absurd veel. Ik hoop stiekem dat Wie is de

Mol? me ook televisiew­erk oplevert. Acteren doe ik heel graag, maar ik heb tijdens de draaiperio­de in de States gemerkt dat televisiem­aken an sich me ook weet te boeien.”

De kans dat we Thomas op het Vlaamse scherm zullen zien, is behoorlijk klein. “Ik woon al ruim tien jaar in Amsterdam en heb hier een carrière opgebouwd. Mijn gastrollen in Aspe en Vermist dateren al van jaren geleden. Buiten wat gastrollen is het daar nog niet gelukt. Het lijkt me leuk om daar te werken. Dus als het zich aandient, graag!”

 ?? FOTO BELGA ?? Een massa fans omringt Thomas Cammaert in Amsterdam, tijdens de finale van Wie is de mol?
FOTO BELGA Een massa fans omringt Thomas Cammaert in Amsterdam, tijdens de finale van Wie is de mol?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium