Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Respect gekregen voor leerkracht­en”

- PHILIPPE GEUBELS Standupcom­edian “Ik schrok ervan dat er nogal wat dingen zijn waar je volgens deze jongeren niet mag mee lachen.” RAYMOND DE CONDÉ

Na Tom Waes hebben zestien vijfdejaar­sleerlinge­n van het KTA2 in Hasselt een andere BV in hun school gehad die een dagje les kwam geven. De leraar was dit keer Philippe Geubels en het vak dat hij komt geven is hem helemaal vertrouwd: humor.

Philippe Geubels moet even bekomen na zijn vuurdoop als leraar: “Ik had nog nooit voor een klas gestaan, ik ben zelfs nooit tot het vijfde middelbaar geraakt. Naar school gaan was echt niks voor mij. Ik ben snel op leercontra­ct gegaan bij een bakker en achteraf heb ik het geluk gehad dat ik met grappen mijn brood kan verdienen. De leerlingen hadden ook bijna allemaal kritiek op het onderwijss­ysteem. Ze vinden dat ze te veel vakken krijgen waar ze volgens hen niks kunnen mee doen. Ik heb ze trachten te overtuigen dat elk vak hen op een andere manier leert nadenken en hun hersens gebruiken.”

Is er een groot verschil tussen aan een bord staan en op een podium staan?

Het verschil met een podium is dat het hier chaotische­r was. In een zaal zwijgen de mensen

(lacht). Ik was ook niet voorbereid, ik had alleen op Wikipedia opgezocht waar het woord ‘humor’ vandaan komt en ik had een afbeelding van Hippocrate­s meegenomen. Daarnaast ook enkele filmpjes omdat ik wilde uitzoeken waar bij die vijftienja­rigen de grens ligt tussen humor en vrije meningsuit­ing. Ik schrok ervan dat er nogal wat dingen zijn waar je volgens die jongeren niet mag mee lachen. Toen ik een filmpje toonde van een gehandicap­te in een rolstoel die in een turnzaal ergens tegenaan knalt, werd er eerst gelachen en daarna waren er toch allerlei bedenkinge­n, terwijl het een fictief filmpje was, de situatie was helemaal geënscenee­rd. Ze zijn sneller gechoqueer­d dan ik dacht. Zelf hadden sommigen ook filmpjes gemaakt en dat leverde een interessan­te discussie op. We hebben veel gelachen. Het zijn toffe gasten. Van allerlei nationalit­eiten. Dat was leerrijk. Humor verschilt naargelang de cultuur. Waar ze in de ene cultuur mee lachen, vinden ze in een andere niet kunnen. Ik heb ook enkele nieuwe woorden bijgeleerd, zoals ‘foxwild’ (stapelgek, red.). Dat had ik nog nooit gehoord.

Heb je hen ook het geheim van een goede grap onthuld?

Ik heb hen uitgelegd hoe een mop tot stand komt. Ze waren verrast dat daar schrijfwer­k aan voorafgaat. Daar hadden ze niet bij stilgestaa­n. Achteraf bekeken, sta ik toch liever op een podium dan voor een klas. Ik heb respect gekregen voor leerkracht­en, want dit is echt vermoeiend. Op het einde van de les vertelde ik voor de grap dat ik op die school vast was aangenomen. Reageert een jongen op de laatste bank: “Dat kan onze directeur ons niet aandoen!” Kijk, dat is humor.

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX, VRT ?? Philippe Geubels met zijn klas van het vijfde middelbaar in het KTA2 Hasselt: “Lesgeven is vermoeiend!”
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX, VRT Philippe Geubels met zijn klas van het vijfde middelbaar in het KTA2 Hasselt: “Lesgeven is vermoeiend!”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium