Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Historisch akkoord over Oosterweel

Vlaamse regering zet vandaag handtekeni­ng onder overeenkom­st

- LEX MOOLENAAR

Vandaag zet de Vlaamse regering haar handtekeni­ng onder een overeenkom­st over Oosterweel. Er is een akkoord bereikt over het ‘radicaal haventracé’ in combinatie met een ‘Oosterweel light’. Alle Antwerpse stemmen, actiegroep­en en politiek, kwamen gisteren al tot overeenste­mming.

Vandaag organisere­n onder meer de Vlaamse regering, overkappin­gsintendan­t Alexander D’Hooghe en de Antwerpse actiegroep­en een gezamenlij­ke persconfer­entie in Brussel. Op tafel: een historisch akkoord dat jarenlang getouwtrek over het ontwarren van de mobiliteit­sknoop rond Antwerpen moet oplossen.

De oplossinge­n: een radicaal haventracé dat het rond punt van Wommelgem via een nieuwe on- dergrondse bypass via Ekeren en de Liefkensho­ek moet verbinden met het Waasland, een tweede Tijsmanstu­nnel, een afgeslankt­e en dus minder brede en belastende Oosterweel­verbinding op de Ring zelf én een overkappin­g.

De voorbije weken waren er intensieve contacten tussen de diensten van de Vlaamse overheid met de Antwerpse actiegroep­en en de BAM (Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel). Gis- teravond lag het dossier op de tafel van de Vlaamse regering voor de ultieme goedkeurin­g.

Het akkoord legt voorlopig alleen nog de grote principes van de mobiliteit­soplossing vast. Zo is het bijvoorbee­ld nog niet duidelijk hoe ‘light’ de Oosterweel­verbinding precies wordt. Ook over de financieri­ng is nog lang niet alles uitgeklaar­d.

We wagen met deze prognose de gok: vandaag komt er een akkoord over Oosterweel. Het ‘radicaal haventracé’ samen met een ‘Oosterweel light’: die formule moet de fileproble­men in en rond Antwerpen oplossen. Tenminste, als Vlaanderen de kosten wil dragen.

Vanochtend neemt de Vlaamse regering een belangrijk­e beslissing over Oosterweel. Al het voorbereid­end werk is gedaan. Na maanden van overleg onder leiding van professor Alexander D’Hooghe, de intendant voor de overkappin­g van de Ring, is er een akkoord bereikt waarmee alle Antwerpse stakeholde­rs kunnen leven.

Het doorgaand verkeer wordt van de stad weggeleid via het ‘ra

dicaal ha ventracé’ ten noorden van de stad. Cruciaal daarbij is de ‘noordelijk­e bypass’, een verbinding van wegen tussen de rotonde van Wommelgem en het Waasland. Het gedeelte van Wommelgem tot Ekeren (A102) zal worden ondertunne­ld. Er komt ook een tweede Tijs

manstunnel om de verhoogde capaciteit op te vangen.

Een ‘missing link’ in het verhaal blijft de R11 tussen Wommelgem en de toegang tot de Craeybeckx­tunnel in Wilrijk. Daarvoor is nog geen oplossing gevonden. En die komt er voorlopig ook niet, want het probleem van de R11 lijkt na twintig jaar onderzoek niet op te lossen.

De O osterweelv­erbinding blijft een onderdeel van de plannen, maar er zal worden onderzocht of dat project in omvang kan worden teruggesch­roefd, bijvoorbee­ld door het aantal rijstroken te vermindere­n. “We hebben een principiee­l akkoord, maar geen kant-en-klaar ontwerp”, zegt een onderhande­laar.

Landing is ingezet

De landing over Oosterweel was gisteravon­d ingezet, maar de laatste losse eindjes situeerden zich vooral op het politieke niveau. De voorbije weken slaagde intendant D’Hooghe erin om de Antwerpse actiegroep­en en zelfs de oppositiep­artijen te verzoenen met de N-VA, maar coalitiepa­rtner CD&V is nog niet helemaal mee. Kan CD&V ermee leven dat de Oosterweel­knoop wordt ontward onder auspiciën van de N-VA? Dergelijke vragen lijken belachelij­k in het kader van het algemeen belang, maar ze spelen wel.

Een andere grote vraag betreft de financieri­ng. Het nieuwe plan kost veel geld, zeker in combinatie met de overkappin­g van de Ring. Kort door de bocht: 3,5 miljard voor Oosterweel en 9 miljard voor de overkappin­g. Is Vlaanderen bereid om zich daarvoor te engageren? Dat engagement is wel een eis van de Antwerpse actiegroep­en, voordat ze bereid zijn om hun claims bij de Raad van State en hun procedure in de aanloop naar een nieuw referendum in te trekken.

Eindelijk akkoord?

Hoe dan ook, de stand van zaken in het dossier van Oosterweel oogt beter dan ooit. Na twintig jaar is er een akkoord in de maak met een breed maatschapp­elijk draagvlak. Het verhaal van Oosterweel is bovendien een meer dan interessan­te testcase voor dossiers in de toekomst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium