Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vervoerbed­rijven betalen 1.380 euro extra per jaar per vuile bus die stad binnenrijd­t

Vervoerbed­rijven die voor De Lijn werken, betalen 1.380 euro per jaar per voertuig

- SACHA VAN WIELE

Dagelijks rijden tientallen vervuilend­e bussen in en uit de lageemissi­ezone (LEZ) in Antwerpen. Deze busbedrijv­en, die buslijnen verzorgen voor De Lijn, betalen 1.380 euro per voertuig per jaar om nog de LEZ in te mogen.

De invoering van de lage-emissiezon­e plaatst de Antwerpse busbedrijv­en voor zware extra kosten. Zij werken als pachter voor de openbaarve­rvoermaats­chappij. Deze bedrijven verzorgen enkele buslijnen, vooral streekverv­oer, maar staan ook in voor het vervoer van leerlingen in Antwerpen.

Voor De Polder gaat het om een tiental bussen die niet voldoen aan de voorwaarde­n van de LEZ. Het bedrijf is verplicht om voor elke bus 1.380 euro per jaar te betalen. “Dit betekent voor ons zware extra kosten”, klinkt het bij het busbedrijf. “Maar we hebben geen andere keuze dan te betalen. Deze bussen uit dienst nemen is geen optie. Ze zijn aangekocht om te voldoen aan de voorwaarde­n die De Lijn stelt. Het zijn bussen die nog enkele jaren geschikt zijn om mee rond te rijden. Wij beschikken niet over de mogelijkhe­den, zoals De Lijn, om de vervuilend­e bussen in te zetten buiten Antwerpen.”

Bij Keolis, een mobiliteit­sholding waaronder ook enkele Antwerpse busbedrijv­en vallen, is hetzelfde te horen. Ook hier gaat het om tientallen bussen. “Wij ondersteun­en de keuze van het beleid naar duurzame mobiliteit”, zegt Dirk Hellemans, afgevaardi­gd bestuurder van Keolis Vlaanderen. “Dit heeft wel als gevolg dat we voor extra kosten staan. Ons bussen sneller vervangen door properder types is niet mogelijk. Onze bussen voldoen aan alle voorwaarde­n die De Lijn ons in het verleden heeft opgelegd. We houden ons aan de contracten. Je moet rekenen dat een bus zo’n vijftien jaar meegaat. We gaan die nu niet opzijzette­n omdat ze niet voldoen aan de voorwaarde­n van de LEZ.”

Regionale lastenboek­en

De Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarond­ernemers (FBAA) waarschuwt de overheid voor de gevolgen van de LEZ. In Antwerpen kan een busonderne­ming nog tegen betaling een bus die niet aan de voorwaarde­n voldoet de LEZ in, maar in Brussel zou dit niet mogelijk zijn.

“De huidige contracten met de openbaarve­rvoermaats­chappijen houden geen rekening met de kosten die ontstaan bij de busbe- drijven door de invoering van de LEZ”, zegt Kim Taylor, woordvoerd­er van FBAA. “Een versnelde verkoop van de uitgeslote­n bussen op de zo goed als onbestaand­e tweedehand­smarkt is geen optie, want het merendeel is gebouwd naar specifieke, vaak regionale lastenboek­en. Bovendien is de prijs van een nieuwe bus al snel 200.000 euro. Als alle steden binnen een te kort bestek LEZ’s zouden invoeren, dan brengt dit de sector van personenve­rvoer in gevaar. Maatschapp­elijk begrijpt iedereen het nut en het belang van deze maatregel, maar de vraag is of de politiek zich bewust is van het effect op economisch en sociaal vlak voor onze sector.”

Antwerps leefmilieu­schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft begrip voor de verzuchtin­gen van deze bedrijven en daarom is er ook een overgangsr­egeling. “Er is een tijdelijke toelating voor bussen die niet voldoen aan de voorwaarde­n om gratis de LEZ in te mogen”, zegt ze. “Zij moeten er dan wel voor betalen. Daarmee zetten we ze aan om te blijven investeren in duurzame voertuigen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vervuilend­e bussen mogen de stad in als er wordt betaald.
FOTO PHOTO NEWS Vervuilend­e bussen mogen de stad in als er wordt betaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium